Bij Jennemie, Creatief Herinneren

Foto:

Sta je ook telkens voor de kledingkast met de kleding van je dierbare? Vind je het ook zo moeilijk om de kleding op te ruimen? Jennemie de Beer helpt je om met deze materialen een blijvende herinnering te maken waardoor er ruimte zal komen in je hoofd en je weer wat lichter verder kunt.

Herinnering
Jennemie vertelt: “Ik was jong en woonde nog thuis toen mijn moeder stierf. Haar kleding heeft nog jaren in de kast gehangen. Mijn vader wilde niet dat het opgeruimd werd: er zaten zoveel herinneringen aan. En hij vond het ook zonde van de kleding om die zomaar weg te doen. Toen het huis na jaren leeggemaakt moest worden is de kleding ‘opgeruimd’”.

“Ikzelf had wat kleding uitgezocht en heb dit weer bij mij in een kast gelegd” vervolgt Jennemie. “Daar kwam ik ze na jaren weer tegen en waarna ik er een schilderij van heb gemaakt. Met veel plezier heb ik aan dit schilderij gewerkt met mijn moeder steeds in mijn gedachten. Het is een prachtige herinnering geworden: een eerbetoon aan mijn moeder. Ik kan er elke dag naar kijken. Het doet mij erg goed.”

jennemie1Creatief
Het idee was geboren; Jennemie vatte het plan op om samen met nabestaanden een schilderij of ander gedenkkunstwerk kan maken. “Maar ik ben er ook voor mensen die al weten dat ze deze wereld gaan verlaten, om samen een mooi schilderij te maken voor degene die men achter moet laten” aldus Jennemie de Beer, die ook in haar werk regelmatig in aanraking kwam met het proces van afscheid nemen. “ Ik ben inmiddels veel levenservaring rijker en als Sociaal Pedagogisch Werker heb ik veel mensen mogen begeleiden gedurende het sterfproces. Ook heb ik veel mensen tot steun mogen zijn tijdens en na het sterven van hun dierbare.”

Verwerking
“Door uitgebreid stil te staan bij al die mooie kleding van je dierbare kun je tastbaar bezig zijn met je rouwverwerking. Je beslist hierdoor hoe je voor jezelf wilt zorgen, hoe je naast alle emoties die je in je hoofd te verwerken hebt, fysiek iets ‘gaat opruimen’. Beslissingen nemen over eigendommen van de overledene kan het verlies lichter maken. Het kan je ruimte geven om ook naar andere dingen in het leven te gaan kijken.”

bijjennemie3Mogelijkheden
In haar monumentale huis aan de Hoge Ham heeft Jennemie een speciale, sfeervolle ruimte ingericht waarin ze samen met nabestaanden aan de slag gaat. “ Dat kan met iets van kleding zijn, maar bijvoorbeeld ook, in opdracht, een geërfd meubelstuk aanpassen aan je eigen interieur.

Maar Jennemie doet meer. “Bijna iedere moeder bewaart van haar kinderen het eerste rompertje, de eerste sokjes, het eerste truitje, pakje of misschien wel de doopjurk, het dekentje, dekbedje of lakentje. Later het eerste Carnavalspakje en zo vast nog meer kleding of accessoires. Wat zou het mooi zijn om als je kind een eigen huis heeft hier een mooi schilderij van te maken en zo zijn of haar jeugd mee te geven. Als cadeau bij een huwelijk of als symbool bij een bijzondere gebeurtenis. Lijkt het je een leuk idee, ik ga het graag voor of met de klant maken.”

jennemie3

Informatie
Ben je er aan toe om de volgende stap te zetten en daar ook nog een hele mooie tastbare herinnering aan over te houden? Om de zon weer wat achter de wolken uit te zien komen! Neem contact op met Jennemie de Beer en ze is er graag voor je. Op de website www.bijjennemie.nl kun je in alle rust de mogelijkheden en prijzen eens bekijken.

Reacties