Hart voor Hubertus sluit het boek

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

Na anderhalf jaar fikse inspanning sluiten de leden van de werkgroep Hart voor Hubertus van de stichting Dorpsraad Klein Dongen-Vaart hun activiteiten af. Ze hadden vanaf het begin gehoopt veel meer gerealiseerd te krijgen. Uiteindelijk staan ze met lege handen. De kerk is inmiddels verkocht aan een particulier van ‘buiten’.

Op 11 november legde de groep verantwoording af aan de pers en de bevolking. Voorzitter Lucien Snoeren somde op welke inspanningen de werkgroep gedaan had om de kerk voor de gemeenschap te behouden. “Aanvankelijk koesterden we de hoop bij de gemeente de handen op elkaar te kunnen krijgen voor het plan, onder meer naar buiten gebracht door Bert Kimenai, om de basisschool, peuterspeelzaal en jeugdcentrum onder te brengen in het kerkgebouw. We  bemerkten echter angst aan de zijde van de gemeente en schoolbestuur om eigenaar te worden van dit rijksmonument. Een prachtige kans werd gemist” aldus Lucien Snoeren.

Hierna was het aan Ranko Hamelinck om belichten hoe de werkgroep gevaren was met het parochiebestuur. Hamelinck had zich namelijk gemeld als aspirant-koper die met zijn gezin in het sacristiegedeelte van de kerk wilde gaan wonen. Een te vormen stichting zou zich gaan ontfermen over de exploitatie van het schip. “Sinds de indiening van zijn brief in juni, kwam er geen enkele reactie. Ook niet van de bisschop aan wie de zaak werd voorgelegd.”

Lucien Snoeren vindt het onbegrijpelijk: “de werkgroep betreurt het enorm dat de bewoners van Klein Dongen Vaart geen serieuze kans hebben gekregen om dit centrale gebouw voor de gemeenschap te behouden. Honderdvijftig jaar lang hebben de bewoners het gebouw financieel en met fysieke inspanning in stand gehouden en hebben zij er gezamenlijk heugelijke momenten gevierd en droevige momenten gedeeld. Dat is nu niet meer mogelijk. Het openbare gebouw dat mensen verbond is niet meer. De ziel van het dorp is daardoor verloren gegaan. Een prachtige kans werd gemist.”

“De werkgroep hoopt dat het gemeentebestuur de bevolking, en dorpsraad, wel zal betrekken bij de plannen voor de renovatie van sportzaal De Gaasjes. Daarin kan een stukje ziel worden teruggebracht. Onlangs is gebleken dat deze ruimte ook uitstekend dienst kan doen als afscheidsruimte.  Ook voor Klein Dongen-Vaart geldt namelijk het Dongense motto: in Dongen doen we de dingen samen” besluit Snoeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen