Harde kritiek op besluit peuterspeelzalen

Foto:

De gemeenteraad gaat volgende week donderdag opnieuw debatteren over de gevolgen van de overname van de peuterspeelzalen door de drie Dongense kinderopvangorganisaties.  De ouderraad van Stichting Peuterspeelzalen Dongen is woest over de gang van zaken bij dit proces. Grootste knelpunten daarbij zijn het behoud van de huidige kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk en het ontslag van de  peuterspeelzaalleidsters. Vier insprekers  lieten gisteren tijdens de raadsvergadering voor een volgepakte tribune hun ongenoegen de vrije loop. Daarbij werden harde noten gekraakt, waarbij vooral  wethouder Bea van Beers  het zwaar te verduren kreeg.  Burgemeester Starmans kreeg een  petitie met ruim 600 handtekeningen aangereikt.

Verwachtingen
David Kunst, voorzitter van de ouderraad van Stichting Peuterspeelzalen Dongen, had geen goed woord over voor het besluit van het College. ‘Dit besluit wijkt erg af van de verwachtingen die u gewekt heeft. Al meerdere malen tijdens de onderhandelingen voelden wij ons niet gesterkt door de wethouder. Onze standpunten werden steeds gebagatelliseerd. En nu, 6 lesweken voor het eind van het jaar, komt u met dit besluit. Er is geen werk meer voor de peuterleidsters en wij zijn bang dat de eigenheid van het peuterspeelzaalwerk in het gedrang komt. Peuterspeelzaalwerk is heel wat anders dan peuteropvang.’

Rechtbank
Mevrouw Van den Boer, hoofdleidster, ging nog een stapje verder. ‘Alle contracten met de leidsters moeten overgenomen worden door de nieuwe organisatie. Dat is bij wet geregeld. Het besluit van het College is dus onrechtmatig. Wij geven u tot 12 november de tijd om uw besluit terug te nemen. Doet u dat niet, dan gaan wij bij de recthbank een voorlopige voorziening aanvragen’, zo waarschuwde zij.

Ook mevrouw Smulders, ouder van een peuter,  sprak harde woorden. ‘Aan de eisen voor de overname is niet voldaan.  Wanneer wist u al dat dit niet zou lukken?  Waarom heeft het zo lang geduurd en waren er zo veel uitstelmomenten? De wethouder is in gebreke gebleven  en daarom verzoek ik de burgemeester om haar portefeuille over te nemen. ’

Snel behandelen
CDA, Democratisch Podium en VVD drongen er vervolgens op aan dit onderwerp snel op de agenda te plaatsen en kregen daarvoor na een schorsing ook de steun van PvdA en Volkspartij Dongen. Mieke Breugelmans: ‘Ik vind dat het College dit besluit moeten heroverwegen. ‘Het is natuurlijk heel triest dat mensen op deze manier op straat komen te staan’.

door: Bernadette Klerx

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen