Confrontatie met pijnlijk oorlogsverleden bij Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 19 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “Im Labyrinth des Schweigens” in het Dongeparktheater van de Volckaert. Auschwitz? Nee, nooit van gehoord, zeggen jonge Duitsers in 1958 in Frankfurt tegen de jonge ambitieuze jurist Johan bij het gerechtshof. In de eerste jaren na de oorlog heerste in Duitsland collectief geheugenverlies.

Het land werd wederopgebouwd, het naziverleden werd vergeten. Velen vonden dat na de afrekening met de nazileiders in 1946 in het Neurenbergproces het verleden kon worden begraven. Over de honderdduizenden die enthousiast met het naziregime hadden meegewerkt, heerste een oorverdovend zwijgen. In Im Labyrinth des Schweigens doorbreekt Johan het zwijgen. Gesteund door een krachtige procureur-generaal, die ook in werkelijkheid Fritz Bauer heette, wil hij de uitvoerders van de gruwelen in Auschwitz voor de rechter slepen. Het is een ingewikkelde operatie, omdat onder de Duitse wetgeving alleen mensen kunnen worden vervolgd die op eigen initiatief in de oorlog moorden pleegden. Wie een bevel opvolgde, blijft buiten schot.

Vijf jaar werkt het clubje juristen aan de zaak, waarbij ze stevig worden tegengewerkt door autoriteiten, die vrezen dat ook zij in de beklaagdenbank zullen belanden. Uiteindelijk lukt het om tegen ruim twintig van de zevenduizend mensen die in Auschwitz hebben gewerkt een proces aan te spannen. Dit Auschwitzproces duurde twintig maanden en confronteerde de Duitsers voor het eerst massaal met de concentratiekampgruwelen.
Im Labyrinth des Schweigens, deels gebaseerd op de carrière van de echte Fritz Bauer, wiens onderzoek naar oorlogsmisdaden leidde tot het Auschwitz-proces (1963-1965), is een hommage aan de vastberadenheid van de mensen die het zwijgen over Auschwitz doorbraken.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop
€ 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.
Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Reacties