Dongen hijst regenboogvlag op Coming Out dag

Foto: CC0/Public Domain

De gemeente Dongen gaat op de internationale Coming Out Dag op 11 oktober de regenboogvlag hijsen en de dag vermelden op de evenementenkalender. Dat is de uitkomst van een motie van het CDA.

CDA-raadslid Rob Huijben hield een gloedvol pleidooi om deze internationale dag ook onder de aandacht te plaatsen van de gemeente Dongen. Hij had een motie voorbereid waarin het College de opdracht kreeg om de dag op de evenentenkalender te plaatsen en er ‘een Dongense invulling’ aan te geven.

‘Helaas is zo’n dag nog steeds nodig. De positie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders is nog steeds niet geaccepteerd. Met name jongeren vinden het moeilijk om uit te komen voor hun seksuele geaardheid. Daarom willen wij aandacht voor zo’n dag . En wij eisen heus geen Canal Parade, maar minimaal de regenboogvlag hijsen en een toespraakje door B&W moet toch kunnen’, zo bepleitte Huijben.

Te dwingend
Voor de meeste raadsfracties was de opdracht aan het college om hier invulling aan te geven net een brug te ver. ‘Deze motie legt de gemeente een te dwingende rol op. De steun voor zo’n dag en de organisatie van een evenement moet komen vanuit de de plaatselijke organisaties’, zo vond Tonny Dijck van de PvdA, die daarmee Volkspartij Dongen, VVD en Democratisch Podium achter zich kreeg.
Burgemeester Starmans benadrukte ook nog eens dat de gemeente bij evenementen altijd faciliteert, maar eigenlijk nooit zelf organiseert.
Huijben paste daarop zijn motie aan. De regenboogvlag wordt gehesen en de dag wordt op de evenementenkalender geplaatst. En daar kon de meerderheid van de raad prima mee leven.

Overdreven
De VVD-fractie stemde tegen omdat zij een motie wat overdreven vond. ‘Als je hier aandacht aan wilt besteden, dan organiseer je toch wat en laat het dan plaatsen op de kalender. Daar hoef je toch geen motie voor in te dienen. Dat gaat ons veel te ver’, zo lichtte VVD-raadslid Mieke Breugelmans toe . Ook Wout van Delft en Gert-Jan van Broekhoven van de Volkspartij Dongen stemden tegen. ‘Ik ben het er niet mee eens dat het op de evenementenkalender staat, want je weet nog niet eens of er wel iets georganiseerd gaat worden’, zo motiveerde Van Delft zijn tegenstem.

door: Bernadette Klerx

Reacties