Open Monumentendag Dongen in teken van Kunst & Ambacht

Foto:

Open Monumentendag heeft dit jaar als thema Kunst & Ambacht. Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen en gemeente Dongen hebben een bijzonder programma samengesteld, met leuke activiteiten voor kinderen én een muzikaal tintje. Op zaterdag 12 september kunt u vier locaties bezoeken waar kunst en ambacht in en rond het monument centraal staan. Wethouder Piet Panis opent Monumentendag om 11.00 uur met een nieuwe wisseltentoonstelling ‘Dongen in het gareel’ in museum De Looierij. U bent van harte welkom!

Tijdens Open Monumentendag zijn de volgende locaties in Dongen geopend: Laurentiuskerk, Koningin Wilhelminamolen, de bouwplaats waar een 17e eeuwse Vlaamse Schuur wordt herbouwd en museum De Looierij. De locaties zijn geopend tussen 12.00 en 17.00 uur. Let op: de Laurentiuskerk is vanaf 13.00 uur open.

Hieronder leest u in het kort het programma per locatie:

Laurentiuskerk, Gasthuisstraat 1, Dongen (open vanaf 13.00 uur)
In deze kerk kunt u veel kunst bewonderen. De inventaris bestaat uit kunstwerken uit de bouwtijd. (1920) Ook zijn er absis schilderingen vervaardigd door Joan Collette, die werkte voor het Cuypers-atelier in Roermond. In de kerk kunt u een steiger beklimmen om oog in oog te staan met de schilderingen van Colette. Maar ook met de beide benen op de grond is er genoeg te zien. Denk aan de gebrandschilderde ramen van Max Weiss of het orgel uit 1882, gebouwd door Wilhelm Rütter te Kevelaer. Oorspronkelijk stond het orgel in een klooster in Venlo. In de kerk is ook een mozaïek van Colette aanwezig. Kinderen kunnen hier zelf proberen hoe het is om een mozaïek te maken. Er zijn twee gidsen die u graag rondleiden langs de kunst van en in de Laurentiuskerk.

Wilhelminamolen, Windmolenweg 1, Dongen
De molen is in 1893 gebouwd als koren- en schorsmolen. Molenaar Petrus van Riel gebruikte bij de bouw tweedehands materialen, afkomstig van gesloopte poldermolens uit de Vierambachtspolder. De molen doet tegenwoordig dienst als instructiemolen voor het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Molenaars laten u het maalproces zien en het scherpen van een steen. In de benedenruimte vertelt Hans Geerts, de auteur van het boekje over de Wilhelminamolen, bijzondere details over de geschiedenis van de molen. U kunt pannenkoeken, gemaakt van meel gemalen op de molen, proeven. Van 15.00 uur tot 16.00 uur treedt Accordeonensemble Aeolus op.

Herbouw Vlaamse Schuur, Oude Oosterhoutse Baan, Dongen, (nabij de IJzertijdboerderij)
Trots is de heemkundekring natuurlijk op haar vrijwilligers die een 16de eeuwse Vlaamse schuur geheel ambachtelijk, eerst hebben ontmanteld en nu aan het herbouwen zijn. We nodigen u graag uit hier een kijkje te komen nemen. Uiteraard laten zij de vele werkzaamheden, zoals het disselen en rietdekken, graag zien.

Museum De Looierij, Kerkstraat 33, Dongen
Eeuwenlang had het paard een cruciale rol in de samenleving. Voor het werk op het land, het transport van mens en goederen, in tijden van oorlog. Al deze aspecten komen aan de orde in de nieuwe wisseltentoonstelling: ‘Dongen in het gareel’. Kinderen kunnen hier een leren armbandje maken.

Reacties