Voorlopig laatste buiige dag

Foto: CC0/Public Domain

Een periode met nat zomerweer wordt vandaag afgesloten. Buien trekken over het land, maar vanmiddag wordt het in het westen al droog met meer ruimte voor het zon. Vanaf morgen is het droog zomerweer. Daarbij schijnt de zon geregeld, afgewisseld door wolken. Het wordt elke dag een paar graden warmer. Maandag kan het tropisch warm worden!

Vanochtend begint de dag in een brede strook van Amsterdam naar de Achterhoek op veel plaatsen veelbelovend, maar de blauwe lucht maakt in de loop van de ochtend plaats voor bewolking en buien. In het noorden, zuiden en zuidwesten komt al meer bewolking voor met enkele buien. Eind van de ochtend en begin van de middag zijn er veel buien actief. Vooral in de zuidoostelijke helft van het land kan het daarbij onweren en lokaal ook hagelen. Tweede helft van de middag wordt het in het westen droog en breekt de zon regelmatig door. In het midden en oosten van het land blijven enkele buien actief. De zwaarste buien met onweer en hagel bevinden zich dan boven Brabant en Limburg. Het is vrij fris met maxima van 17 graden in het noorden tot 19 in het zuidoosten en er staat een matige noordwestelijke wind.

Vanavond verdwijnen de buien vrijwel geheel van het toneel. Alleen in Limburg en op de Wadden houdt de buienkans iets langer aan. Vannacht is een licht buitje op de Wadden nog steeds mogelijk. Elders is het vrij helder en kan een mistbank ontstaan. Het koelt flink af naar 10 graden aan zee tot 7 graden in het binnenland. Kampeerders, dit betekent dat het op luchtbedhoogte landinwaarts kan afkoelen tot slechts een paar graden boven nul.

weer3007

Morgen is er een mix van wolken en zon. Vooral in het noordoosten en oosten kan bewolking hardnekkig zijn en is een zeer plaatselijke lichte bui mogelijk. In het binnenland wordt het een graad of 20. Aan zee en in het noorden van het land komen de maxima uit rond 18 graden. De wind houdt zich op de vlakte.

Zaterdag keert de temperatuur terug op een normaal niveau voor eind juli. Het wordt 21 graden op de Wadden tot 24 graden in het binnenland. De zon schijnt veelvuldig en wordt vergezeld door velden sluierbewolking en een paar stapelwolken.

Zondag wordt het in het binnenland zomers warm met maxima van 25 tot lokaal 28 graden. In de kustgebieden wordt het 22-25 graden. Er zijn flinke zonnige perioden en trekt wat sluierbewolking over.

Maandag is er opnieuw veel zonneschijn en voert een matige zuidelijke wind nog warmere lucht aan. Het wordt 25-28 graden in het noordwesten en 29-32 graden in de rest van het land. Veel plaatsen kunnen zo ineens weer een tropische dag meemaken

De periode met stabiel zomerweer lijkt maandagavond alweer te eindigen met regen- en onweersbuien. Toch ziet het er niet naar uit dat we daarna direct weer terugvallen in nat en fris weer, zoals afgelopen tijd. Het meest waarschijnlijke scenario voor de lange termijn is een mix van wolken, zon en soms een bui. De temperatuurverwachting is daarbij zeer onzeker, maar de meeste berekeningen gaan voor maxima rond een graad of 24.

Bron: weeronline

Reacties