Vlaamse schuur krijgt gestalte

Foto:

Sinds enkele weken is een groep vrijwilligers erg actief op het terrein tegenover de IJzertijdboederij. Op die grond, beschikbaar gesteld door de eigenaar, verrijst de komende maanden een authentieke Vlaamse schuur uit de 17e eeuw. dongen.nieuws.nl nam een kijkje.

Natuurlijk komen we op de bouwplek vader en zoon Leo en Ranko Hamelinck tegen. Beiden zijn autoriteit op het gebied van bouwkundige zaken én kenner van de geschiedenis van ons dorp. Enthousiast zegt Ranko: “we hebben eerst flink aan de weg getimmerd en daarna de bouw opgericht” Een blik op het geraamte van de Vlaamse schuur maakt meteen duidelijk wat hiermee bedoeld wordt. “Zo, nu weet je meteen waar die spreekwoorden vandaan komen” aldus Ranko die de gave bezit om zijn onmetelijke kennis op een onderhoudende en begrijpelijke manier over te brengen.

schuur3

De Heemkundekring Dongen heeft zo’n 5 jaar geleden een Vlaamse schuur aan de Eindsestraat stukje voor stukje afgebroken en is gedurende de afgelopen jaren met vele vrijwilligers bezig geweest om de schuur te restaureren. Oud hout werd geconserveerd en nieuw hout werd op nauwkeurige wijze bewerkt zodat het precies aansluit op de originele stukken. “Daar zit alles bij elkaar wel 5.000 uur werk in” zegt Ranko.

“De eeuwen oude gebinten zijn de afgelopen weken op ambachtelijke wijze omhoog gezet met behulp van katrollen zoals dat ook in die tijd gebruikelijk was” vervolgt Ranko Hamelinck. “De komende tijd wordt er door de vrijwilligers verder gewerkt aan de schuur. De muren worden uit leem opgetrokken en een rieten dak gaat het geheel beschermen tegen de weersinvloeden. Als het een beetje meezit zal er over een aantal maanden weer een ‘pareltje’ in het landschap aan de Oude Oosterhoutsebaan te bewonderen zijn. Ieder is welkom om eens een kijkje te komen nemen tijdens de werkzaamheden.”

Reacties