Eikenprocessierups dit jaar extra gevaarlijk voor honden

Foto: Sarefo

In grote delen van Nederland komen 30 procent meer eikenprocessierupsen voor dan vorig jaar, zo meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De stijging werd verwacht. Dat betekent uitkijken, voor mens én dier. Minder bekend is dat ook honden ernstig letsel kunnen oplopen.

Omdat op veel plaatsen beperkt en/of niet wordt bestreden, is de kans op contact met brandharen reëel aanwezig, vooral nu in deze tijd veel mensen buiten recreëren. Door die brandharen kunnen ernstige jeuk, pijnlijke ogen en geïrriteerde slijmvliezen en ademhalingsmoeilijkheden ontstaan. Minder bekend is dat ook honden en andere dieren, zoals paarden en koeien, ernstig letsel door de brandharen kunnen oplopen. De afgelopen jaren liepen honden al wel eens letsel op na contact met de brandharen. Zo moest bij één hond de halve tong geamputeerd worden.

Zeker in de buitengebieden, waar de rups weinig of niet wordt bestreden en waar afgevallen nesten niet worden opgeruimd bestaat een groot risico op besmetting met brandharen.

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups adviseert dringend om nesten van eikenprocessierupsen te laten verwijderen door professionele bestrijdingsbedrijven en daarmee beslist niet zelf aan de slag te gaan.

Reacties