De koninklijke viert haar jubileum groots

Foto:

Ons dorp is slechts een vereniging rijk welke zich koninklijk mag noemen en ook nog zelfs veruit de oudste vereniging binnen de gemeentegrenzen is. Laat deze vereniging dit jaar ook nog een uniek jubileum vieren. We hebben het over Koninklijke Muziekvereniging Musis Sacrum, 175 jaar jong!

Ruim anderhalf jaar geleden is er gestart met het maken van een jaarprogramma voor dit jubileumjaar. Een twintigtal jubileumactiviteiten zijn er voor 2015 gepland, waarbij het komend weekend toch wel een echt piekmoment is met deelname van alle orkesten van de vereniging. Het gaat allemaal plaatsvinden in de huiskamer van Dongen, De Cammeleur.

Uniek jubileumboek
Vrijdagavond aanstaande start het jubileumweekend met een reünie voor (oud)leden van Musis Sacrum. Er hebben zich hiervoor bijna 200 gasten voor aangemeld, dus dat wordt een vertrouwd Musis-feestje. In combinatie met deze reünie organiseert de vereniging ook een receptie waarbij onder andere besturen van collega verenigingen, sponsoren en het leden van het comité van aanbeveling voor zijn uitgenodigd. Een officieel moment is er ingeruimd voor de presentatie van het jubileumboek.

Een prachtige unieke uitgave over de rijke historie van de jubilaris, 192 pagina’s in fullcolour. Ruim twee jaar is hier aan gewerkt, het resultaat mag er zijn. Er zijn bij voorinschrijving al veel boeken besteld. Het eerste exemplaar wordt aan burgemeester M. Starmans overhandigd. Aansluitend is er voor de aanwezigen volop gelegenheid om herinneringen uit het verleden op te halen of de fototentoonstelling met ruim 200 foto’s uit het verleden van Musis Sacrum te bewonderen. Deze fototentoonstelling blijft het hele weekend toegankelijk in De Cammeleur.

Eigen muziekproductie
Op zaterdagmiddag gaat het muzikale gedeelte van het jubileumweekend van start. Onder leiding van Rolf Rombouts is er een eigen muziekvoorstelling voor kinderen ontwikkeld, genaamd De Muziekfabriek. Samen met acht enthousiastelingen van ‘de Zomerspelen’ wordt er een spannend verhaal op de planken gezet, waarbij de kinderen worden betrokken. “Om de afstand niet te groot te maken tussen de ‘artiesten’ en de kinderen, hebben we het podium verlaagd uitgebouwd en kunnen de kids vooraan op kleden zitten. Het draait om hen per slot van rekening”, vertelt Rombouts vol passie. “Een verhaal zoals we het van de Zomerspelen kennen; interactief, spannend en het loopt goed af”, sluit Rolf met een lach af. Er zijn hiervoor nog kaarten (gratis voor de kinderen) beschikbaar via de website van de vereniging of anders aan de deur van De Cammeleur.

Promsconcert als van ouds.
Na afloop van het kinderfeest op zaterdagmiddag wordt de zaal en podium door vrijwilligers in een rap tempo omgebouwd tot een concertzaal voor het Musis Event Jubileumconcert. Een promsconcert zoals de vereniging dat meerdere malen heeft georganiseerd, de laatste twee edities zelfs in een uitverkochte sporthal de Salamander. Mensen die destijds zijn geweest, weten wat ze kunnen verwachten. Een prima show inclusief uitstekend verzorgd licht en geluid. “We brengen een twintigtal muziekstukken, waarvan er een veertien met zang door een zestal solisten worden verzorgd”, aldus dirigent Robert van Enschot. Hij gaat verder: “Natuurlijk is er ook ruimte voor een aantal bijzondere instrumentale stukken, verrassend mag ik wel zeggen”. Er zijn voor dit promsconcert nog zowel zit- als staanplaatsen beschikbaar. Via de website www.musissacrum.com of bij de voorverkoopadressen DA Ingrid en De Cammeleur en eventueel nog voor de voorstelling aan de entree.

Stemmig koffieconcert als afsluiting.
Het Volwassenen Leerlingenorkest (VLO) van de koninklijke jubilaris, onder leiding van Ad van Groesen, verzorgt op zondagochtend als sluitstuk van dit jubileumweekend een gratis toegankelijk koffieconcert. Twee collega-orkesten uit de regio zijn hier ook voor uitgenodigd. Harmonie OVU uit Wagenberg en Gelegenheidsorkest uit Oosteind komen naar De Cammeleur voor dit gezellige concert. Het concert start om 11.00 uur met de gasten uit Wagenberg onder leiding van Joop Hoevenaar. Harmonie OVU (Onze Vrije Uren) brengt onder andere de muziekstukken ‘Lilo en Stitch’, ‘Dixieland Jamboree’ en ‘Towards the Future’. Na een korte pauze vervolgt het VLO dit koffieconcert met ‘Phantom of the Opera’, ‘Strauss & Co’ en ‘El Condor Pasa’. Het Gelegenheidsorkest Oosteind onder leiding van dirigent Arnold Emmen sluit het koffieconcert af met ‘Ode aan Oosteind’, ‘Second Waltz’ en de meezinger ‘Hee Gaode Mee’.

De muziekvereniging pakt, gezien bovenstaande, flink uit met dit jubileumweekend. Musis Sacrum, Maximaal Muziekplezier is geen loze kreet in deze. Onder het mom van ‘voor elk wat wils’ is er inderdaad aan iedereen gedacht. Een bezoekje waard lijkt ons.

Reacties