DB1 HV Dongen 5e van Nederland op NK zaalhandbal

Het jonge team Dames 1 van Handbalvereniging Dongen, met daarin nog verschillende C-speelsters, heeft een prima zaalseizoen afgesloten door zich als nummer 2 van de regio Zuid Oost Nederland te plaatsen voor het NK in Amsterdam. De acht beste teams van Nederland in deze leeftijdscategorie streden om de hoogste eer: Kampioen van Nederland. Onder de deelnemers vijf teams, waarvan de grotere meiden op ere divisie niveau spelen. Maar ook veel van de meiden,die aan dit NK meededen, spelen inmiddels op dit hoogste niveau.

De eerste wedstrijd was tegen de uiteindelijke kampioen Quintus, een moeilijk te nemen hobbel. Tot aan de rust kon Dongen goed volgen en keek tegen een 5-7 achterstand aan. Na rust enige tactische wijzingen aan Quintus zijde. Enkele Dongen aanvallers werden uitgeschakeld, waardoor de angels uit de aanval werden gehaald. Quintus liep weg naar de 8-16 zege. De tweede wedstrijd hoopten de Dongen meiden op een overwinning tegen E&O. Door een slechte start, Dongen kwam al snel op 4-0 achter, kon dit gat gedurende de wedstrijd niet meer worden gedicht. Dongen verloor met 9-15.

Teleurgesteld verlieten de meiden het veld: een plek bij de eerste vier was niet meer haalbaar. De laatste poulewedstrijd was tegen JHC. Ook voor hen gold dat nu het hoogst haalbare op dit NK de 5e plaats was. Dongen nam snel een voorsprong, maar keek na 5 minuten toch weer tegen een achterstand aan. Dongen bleef in eigen kunnen geloven en ging met 2 doelpunten voorsprong de rust in. Uiteraard liet JHC het hierbij niet zitten en kwam vol gas uit de startblokken. Met nog een kwartier te gaan kwam deze tegenstander zelfs op voorsprong. Dongen toonde veerkracht en wist de wedstrijd met 15-12 naar zich toe te trekken. In de kruisfinale tegen Kwiek/Raalte liet Dongen zien echt voor plaats vijf te gaan. Kwiek had geen antwoord op het spel van de Dongense meiden. Met 12-8 werd deze tegenstander terug gewezen.

De wedstrijd om plaats vijf ging weer tussen Dongen en JHC. Ditmaal gaf Dongen JHC geen kans. Op het frisse, snelle en afwisselende aanvalsspel, in combinatie met geconcentreerd verdedigen, had JHC deze keer geen antwoord. Het werd een klinkende 17-10 overwinning.

Terugblik.
,,De meiden mogen zeer tevreden zijn met de behaalde 5e plek,” verwoordt teambegeleider Peter de Kort dit NK en vervolgt: ,,De sterkte van de kwalificatiepoule in de voorronde, waarin Dongen 3e werd, geeft dit ook aan. De eindplekken 1, 3, 5 & 6, zijn behaald door de poule waarin Dongen zat. Met de winst van de laatste drie wedstrijden op het NK en met deze 5e plek als eindresultaat, vertrokken wij met een goed gevoel naar Dongen. Het hele seizoen is gezamenlijk heel hard gewerkt tijdens trainingen en wedstrijden. Een prima afsluiting van het afgelopen zaalseizoen,” besluit Peter de Kort.