Dallas Buyers Club bij Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 9 februari vertoont Cinemaclub Dongen de film “Dallas Buyers Club” in het Dongeparktheater van de Volckaert.De film begint in juli 1985. Het waren de vroege dagen van de aidscrisis. Ron Woodroof (Matthew McConaughey) was een wilde, opvliegende, cokesnuivende, homofobe, rondneukende en volbloed heteroseksuele rodeocowboy die na een ongeval te horen krijgt dat hij met hiv is besmet.

“I ain’t no motherfucking faggot,” sneerde de redneck naar zijn dokters die hem nog maar dertig dagen te leven gaven. Woodroof bleef echter niet bij de pakken neerzitten en ging in alle uithoeken van de wereld medicijnen opkopen die in de VS nog verboden waren. Uiteindelijk zou hij pas 2557 dagen na zijn diagnose sterven. Woodroof zette ook een heel systeem op poten om die medicijnen aan andere onfortuinlijke aidslijders te verkopen: dat is de befaamde Dallas Buyers Club die de film z’n titel schenkt. Scenarist Craig Borten interviewde Woodroof een maand voor zijn dood, in september 1992. Tegenover hem zit een man die zijn hele leven moest herevalueren, die moest leren houden van zichzelf en van de mensen die hij als homofobe macho altijd zo had veroordeeld. Daarvoor zijn de andere personages van kapitaal belang.

 

Zo is er Jared Leto, een verslaafde, zachtaardige travestiet die samen met Woodroof de buyers club opstart. Daarnaast geeft Jennifer Garner heel charmant gestalte aan een dokter die de eenmansactie van Woodroof aanvankelijk veroordeelt maar die leert inzien dat de medische industrie eerder bezorgd is om de aandelenkoers in plaats van het welzijn van de patiënt. Het script verpakt dan ook een frontale aanval op de Amerikaanse farma-industrie die absoluut het vroege aidsmedicijn AZT wil opdringen aan de patiënten. Die moeten daar 10.000 dollar per jaar voor ophoesten wat van AZT officieel het duurste medicijn aller tijden maakt, ook al toonde onderzoek aan dat HIV veel beter op andere manieren werd bestreden.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub.
Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Reacties