VV Dongen trainer Ron Timmers is er klaar voor

Foto:

Op 7 september begint voor VV Dongen de competitie met een uitwedstrijd tegen UDI ’19/ Beter Bed in Uden. De verwachtingen zijn dit jaar hoog gespannen na het fantastisch verlopen vorig seizoen waarin Dongen op de vierde plaats eindigde in de Hoofdklasse B en in de nacompetitie zelfs nog dichtbij promotie naar de Topklasse kwam. Hieronder een uitgebreid interview dat Frank van Heteren  eerder deze week had met trainer Ron Timmers over deze verwachtingen, de nieuwe selectie en de speelstijl van het keurkorps van VV Dongen.

Cultuur-  en niveauverschillen
Ron Timmers, voor het tweede jaar hoofdtrainer van VV Dongen. Komend vanuit het zaterdagamateurvoetbal ziet hij een wezenlijk verschil in beleving tussen deze twee voetbalculturen. “ Het grote verschil in beleving en de mensen daaromheen is dat er op zaterdag naast 300 mensen die naar de wedstrijd komen, er ook nog eens 300 zijn die net zelf hebben gevoetbald. Daar blijven ze niet na de wedstrijd hangen. In het zuiden komen de mensen speciaal voor de wedstrijd en, Dongen is gelukkig een uitzondering, zie je bij de meeste verenigingen veel minder supporters dan op zaterdag”. 
Dongen is dus de positieve uitzondering en Ron Timmers geeft aan dat  hij het naar zijn zin heeft bij Dongen. “ Zolang je als club in een dorp, waar opa’s, oma’s, kinderen en vaders en moeders komen kijken, de mogelijkheid biedt om op zondagmiddag op het voetbalveld te zijn is dat natuurlijk fantastisch. In het westen of boven de rivieren besteden ze hun tijd wel anders.” 
Ook qua niveau ziet hij verschillen. “In de top, waarbij de bovenste teams elkaar niet veel ontlopen, komen toch de betere spelers in het zaterdagamateurvoetbal terecht.”  Timmers zegt daar wel bij dat het zaterdagvoetbal zich voornamelijk concentreert in de Randstad. “ Daar zitten voor- en nadelen aan, maar als wij als Dongen in de Hoofdklasse A waren terecht gekomen hadden we het waarschijnlijk erg moeilijk gekregen. Puur op het sociale vlak: denk aan vuiligheid, slimmigheid. Hier zijn we toch iets te lief.”
Doelen en vraagtekens
VV Dongen eindigde vorig seizoen als 4e en behaalde de nacompetitie. De doelstelling voor het aankomende seizoen: verbetering van het laatste resultaat. Door het wegvallen van Fatih Kamaci is deze doelstelling niet veranderd, maar Timmers zet er wel een aantal kanttekeningen bij. “Als je de man verliest, waar 60-70 procent van de aanvallen begint, moet je ervoor zorgen dat je het op een andere manier gaat aanpakken. Ik heb in ieder geval nog geen vervanger. Het wordt dus een andere manier van voetballen en pas na drie of vier wedstrijden kunnen we de werkelijke doelstelling bepalen.” 
Timmers is reëel en memoreert aan de belangrijkheid van een aantal spelers. Vallen die door blessures of andere ongemakken weg dan blijkt Dongen kwetsbaar. In de breedte is de selectie volgens Timmers sterker geworden en hij vindt ook dat VV Dongen in de Hoofdklasse thuishoort. Timmers merkt daarbij op dat VV Dongen niet kan wedijveren met verenigingen als Gemert, UDI 19 of Blauw – Geel. “Accommodatie, sponsoring en budget staan niet in verhouding. VV Dongen moet het hebben van de collectiviteit van de groep. We spelen daar waar het hoort, en kunnen ons meten met de ploegen tussen plaats 4 en plaats 10. 
De voorbereiding is voor Timmers niet vlekkeloos verlopen. Vakanties, blessures en andere randverschijnselen maakte het voor hem niet makkelijk om te werken aan zijn ideale formatie. “Na het wegvallen van Kops en Beyes dachten we het elftal compleet te hebben. Met de nieuwkomers erbij kun je dan aan de slag om iedereen conditioneel op tijd fit te krijgen en de mogelijke speelwijzen uit te testen. Als dan op het laatste moment Kamaci wegvalt, Koenen geblesseerd raakt en de komst van Gaddour Khachech afketst, gooit dat je voorbereiding aardig overhoop”.
Ambitie en keuzes
Timmers staat als trainer bekend om zijn ambitie. “ Als er bij mij thuis op dinsdag, donderdag, vrijdag of zondag wordt gebeld en mijn vrouw neemt op dan zegt ze dat ik op het voetbalveld ben. Dat is een gegeven en dat heb ik zo afgesproken.” Daarop doorgaand zegt Timmers; “Ambitie uitspreken met je mond is makkelijk, maar daaropvolgend komt : 
Wat wil je ervoor doen ?”
Timmers bedoelt dat voetbal op het hoogste amateurniveau (Topklasse of Hoofdklasse) topsport is en dat een speler zich daaraan dient te conformeren.
“Het stoort me als ze dat niet oppakken. Ik ben dan ook niet vriendelijk.  Iedereen weet wanneer de trainingen beginnen en iedereen weet wanneer hij moet voetballen. Het zijn keuzes. “
Timmers gaat er vanuit dat zijn groep ervoor wil gaan en zal het zeker niet nalaten om de jongens bewust te maken van de keuzes die ze zelf hebben gemaakt: “We worden tenslotte afgerekend op datgene wat er zich op het veld afspeelt en daar moet arbeid voor worden verricht. Het komt niet vanzelf.” Timmers spreekt gedreven over zijn rol: “ Ik vind het ook niet leuk als er in de krant staat dat de trainer liep te springen als een narretje. Ik zie liever dat ze me om half 5 wakker maken en zeggen dat we met 5-0 hebben gewonnen, maar dat is nu nog even niet zo. Ik zie wel een sterke verbetering. Tegen Klundert speelden we slecht maar hebben t.o.v. van de wedstrijd tegen Capelle de kracht om er toch overheen te gaan. 
Timmers relativeert meteen zijn felheid en zegt dat het nog steeds voorbereiding is. Het gaat om de eerste competitiewedstrijd. “ Dan moet je er staan. We hebben nog steeds tijd om zaken op orde te krijgen. Drive, collectiviteit, goeie benen zijn essentieel om een positief resultaat neer te zetten.”
Verwachtingen en supporters
De staf heeft ondanks de onverwachte personele wisselingen een positief gevoel over het nieuwe seizoen: “ Ja het uitgangspunt was anders en je hoopt door te borduren op datgene waar we vorig jaar mee geëindigd. Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden liggen. Het is anders ja.” Op de vraag of hij verdedigend wil gaan voetballen is Timmers stellig : “Nee, gewoon ons eigen systeem” 
Iedereen is inmiddels blessurevrij en Timmers zegt dat het niveau langzamerhand wordt bereikt. Hij gelooft in de kwaliteit van de selectie. Op de vraag wat de supporters dit seizoen mogen verwachten is Timmers duidelijk: “ Supporters mogen verwachten dat we in thuiswedstrijden vanaf seconde 1 het gras opeten en er volledig voor gaan. Vorig seizoen verloren we er 1 en speelden we 2 keer gelijk. 13 keer winnen is toch 39 punten en dan ben je al aardig op weg.  De eerste wedstrijden zijn daarin belangrijk.”
———————————————————————————————————
          advertentiemagazijnverkoop2