De Uitslaopers vieren 22-jarig bestaan

Op 13 september aanstaande viert de Dongense band De Uitslaopers met een gezellige muzikale avond haar 22-jarig bestaan. De band, die in 1992 opgericht werd, groeide in redelijk korte tijd uit tot één van de meest gerenommeerde bands van ons land en is nog steeds een gewaardeerde en graag geziene gast op vele festivals. dongen.nieuws.nl ging op bezoek bij twee leden van het eerste uur, Rolf Rombouts en Martijn (Tinus) Brants, en sprak met hen over de inmiddels al rijke geschiedenis van De Uitslaopers en natuurlijk over het aankomende feestje.

De Uitslaopers werden 22 geleden opgericht als nieuwe jeugdhofkapel van Stichting De Peeenstekers. De toenmalige jeugdhofkapel ging zelfstandig verder (Dongens Kabaol) en er moest een opvolger komen. “Ik zat bij Rolf in de klas en we maakten al muziek samen” aldus Tinus. Vanuit alle hoeken van Dongen kwamen de leden, een aantal van Musis Sacrum,  een paar van Harmonie Aurora en Drumband Beatrix en later zelfs een verdwaald lid van de inmiddels opgeheven fanfare uit Oosteind.” Rolf vult aan: “iedere zondagochtend was het voor ons heel vroeg opstaan. We hadden een speciaal fietskarretje in elkaar getimmerd en elke zondagochtend ging het karretje vol en gingen we onderweg naar juffrouw Joke om daar weer nummers als ‘Rucky Zucky’ en ‘de Peejecountry’ te repeteren.” “Ja”, lacht Tinus, “en omdat het iedere zondag vroeg opstaan was, was de naam “de Uitslaopers” al snel geboren.”
gntf22qy6l6wh9svytpswmxn0
De beginjaren: in het midden Tinus (met bril) en Rolf (met trompet)
De eerste jaren werd als jeugdhofkapel tijdens carnaval de jeugd Raad van Elf begeleid. “Maar”, zegt Rolf, “na een paar jaar vonden we dat de tijd rijp was  om op eigen benen te gaan staan. Onder toeziend oog van Frank Rombouts en Ad Kimenai groeiden we uit tot een volwassen clubje” Muzikaal zat er ook behoorlijk wat groei in de band. De band viel regelmatig in de prijzen op bekende festivals. Tinus: “we speelden best vaak op kapellenfestivals, jaarmarkten en dweildagen. Met als hoogtepunt het behalen van de titel ‘Muzikaalste dweilorkest van Nederland’ in 2008 in Bemmel.  Dat was natuurlijk de ultieme bekroning op ons werk en het werk van Rolf, die al die mooie maatwerk arrangementen voor de Uitslaopers maakt.”
In de jaren die volgden sleepten De Uitslaopers nog diverse andere titels in de wacht, zoals het “Grolsch Open Achterhoekse Dweilkampioenschap” en  de “Zuid-Nederlandse kampioenschappen” in Deurne.  Ook in Dongen zijn de Uitslaopers steevast te bewonderen op de Straotparade en tijdens andere evenementen van de Peeënstekers zoals het GPGC en het Grand Gala Du Pee (in de volksmond : “het songfestival”). Met hits als : “Un echte pee” en “Tis wir carnaval” vervorenden zij de Dongense hitlijsten eind jaren 90.
k98c9fwal84epo8bn0185ddzs
 
Het winnen van prijzen is volgens Tinus echter op dit moment niet meer de belangrijkste doelstelling. “De afgelopen jaren zijn de Uitslaopers uitgegroeid tot een hechte vriendenclub. Het muziek maken en presteren staat iets minder op de voorgrond, de 3e helft is daarentegen wel steeds belangrijker geworden. Daarom zijn wij ook super blij met onze nieuwe thuisbasis : Janssen en Janssen”. Nadat café Modern dicht ging, was het nieuwe thuishonk voor de Uitslaopers al snel gevonden.” 
zez155mho0q7z400773io9yrz
“En daar gaan we dan ook ons jubileumfeest vieren“ voegt Rolf er aan toe. “Op 13 september aanstaande vieren we dat carnavalesk 22-jarig jubileum. Het wordt een gezellige avond in Janssen en Janssen met een aantal bandjes. Zo zijn de Vrije Tijdrekkers en Fluitje van een band aanwezig en ook de Soulstampers uit Utrecht. Deze laatste waren er 11 jaar geleden ook bij toen de Uitslaopers hun 11-jarig bestaan vierden.” En natuurlijk is iedere Dongenaar die De Uitslaopers een warm hart toedraagt van harte welkom. “Dus via deze weg willen we iedereen uitnodigen voor 13 september vanaf een uurtje of half negen bij Janssen en Janssen om samen met ons een gezellige muzikale avond te beleven” besluit Tinus.