‘Dongen Snoeit’ voor medicijnen tegen kanker 

Foto:

Een gespecialiseerd bedrijf heeft deze week snoeiwerkzaamheden verricht aan de Taxus Baccata-hagen op de begraafplaatsen van de gemeente Dongen. Dat heeft een bijzondere reden: het snoeisel van deze haag wordt gebruikt als grondstof voor de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker. 

In de jonge scheuten van de Taxus Baccata zit de stof ‘baccatine’. Met een chemische 
bewerking kan deze stof worden benut voor de fabricage van medicijnen die worden gebruikt in de chemotherapie bij de behandeling van diverse vormen van kanker. Met name patiënten met borstkanker en eierstokkanker hebben hier baat bij. Het is belangrijk dat het snoeisel snel en zuiver wordt gedroogd, anders gaan de werkzame stoffen verloren. 
 
Eerste maal 
Het is de eerste maal dat de gemeente Dongen voor deze aanpak kiest. Voorheen werden 
werkzaamheden in eigen beheer verricht. Gemeente-opzichter René Broeders hoorde van de bijzondere achtergrond, legde contact met het bedrijf en daar kwam deze samenwerking uit voort. Dat gebeurt met gesloten beurzen. 
 
Reactie 
,,Het bedrijf levert de mankracht, het bedrijf snoeit en neemt het snoeimateriaal mee. Ze halen hun winst uit de opbrengst per kilo. Maar het belangrijkste voor Dongen is natuurlijk dat het snoeimateriaal niet als afval op een compostberg verdwijnt, maar wordt gebruikt om mensen in nood te helpen”, aldus René Broeders namens de gemeente. 
 
Locaties 
’s Ochtends werd gesnoeid op de begraafplaats in Dongen; ’s middags in ’s Gravenmoer. In 
samenspraak met het bedrijf, bekijkt de gemeente Dongen of er nog meer locaties in 
aanmerking komen voor soortgelijke snoeiwerkzaamheden. Dat is afhankelijk van de lengte 
van de haag en de mate van aanwas van nieuwe scheuten. Taxussnoeisel kan ingezameld 
worden tot ongeveer september. Daarna loopt het baccatinegehalte van de plant snel terug.