2014: het jaar van de warme dagen

Foto:

We zitten midden in een van de warmste jaren uit de Nederlandse geschiedenis. Zowel in de winter, de lente als de zomer (tot dusver) was het vrijwel continue warmer dan normaal. Dit resulteert in een bijzonder hoog aantal warme dagen (maxima van 20 graden of meer) van 69 tegen 52 normaal. Alleen in 2003 was het aantal warme dagen t/m 2 augustus groter dan dit jaar, namelijk 73.

Voorlopig blijft het warm
De maanden augustus en september zullen bepalen of 2014 de tweede plaats in de ranglijst met warme dagen zal vasthouden. Als we de 14-daagse verwachting voor De Bilt bekijken is de kans groot dat de maximumtemperatuur voorlopig niet beneden 20 graden uitkomt. De trein met warme dagen dendert dus in volle vaart door.
In 2003 kwam het uiteindelijk tot 116 warme dagen. Op een gedeeld tweede plaats staan 1947 en 1921 met 113 warme dagen. Voor een record moet dit jaar dus nog 47 warme dagen opleveren. We hebben daarvoor ook een warme nazomer nodig.
Warme dagen standaard in juli en augustus
Volgens de klimatologie (langjarig gemiddelde 1981-2010) vinden warme dagen met een maximumtemperatuur van 20 graden of meer plaats vanaf april t/m oktober. In de maanden juli en augustus wordt de 20 graden het vaakst bereikt, respectievelijk 22 en 23 keer. Totaal komen er in een jaar gemiddeld 85 warme dagen voor.
Warmste jaar ooit
Kenmerkend voor dit jaar is dat de gemiddelde temperatuur zeer hoog is. Als de maanden augustus t/m december qua temperatuur iets warmer dan normaal verlopen dan wordt 2014 het warmste jaar ooit. De hoge gemiddelde temperatuur wordt vooral veroorzaakt doordat echte koele lucht ons telkens niet kan bereiken.
Weinig extremen
Hoewel Twente in juli een regionale hittegolf mocht noteren en het op 18 en 19 juli bloedheet was, is het aantal extreme uitschieters qua temperatuur dit jaar beperkt. Tot dusver heeft De Bilt 20 zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) genoteerd. Dat is slechts twee meer dan er normaal t/m 2 augustus genoteerd worden. Het aantal tropische dagen (maximumtemperatuur van 30 graden of meer) ligt met twee precies rond normaal.
Bron: weeronline.nl