Woensdag dag van nationale rouw

Foto:

Premier Mark Rutte heeft woensdag 23 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Op overheidsgebouwen in het hele land zal de vlag halfstok worden gehangen. Rondom de aankomst van de eerste vlucht met slachtoffers van de rampvlucht MH17 woensdag wordt een minuut stilte in acht genomen. Dat maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag bekend.

Bij de aankomst van het vliegtuig met lichamen in Eindhoven zullen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig zijn. Daarnaast zijn ook Rutte en vice-premier Lodewijk Asscher en vertegenwoordigers van andere landen die slachtoffers te betreuren hebben aanwezig.
De dag van nationale rouw woensdag ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne is de eerste sinds 1962, toen koningin Wilhelmina overleed. 8 december van dat jaar was een dag van rouw tijdens de bijzetting van Wilhelmina in het graf in Delft. Dat voor het eerst in 52 jaar weer nationaal wordt stilgestaan bij collectief leed zegt veel over de omvang van het drama, zegt een woordvoerder van het crisisteam van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Het is voor het eerst in de recente geschiedenis dat zoiets gebeurt.”
Op alle overheidsgebouwen wordt de vlag halfstok gehangen. Vijf minuten voor de landing van de vliegtuigen met lichamen in Eindhoven worden de klokken geluid. Na de landing volgt een trompetsignaal, gevolgd door een minuut stilte.
Deelname aan de nationale dag van rouw is niet verplicht. Winkels mogen gewoon geopend zijn en in het land kan door organisatoren van herdenkingen zelf worden bekeken hoe wordt omgegaan met de rouw.