Hoge Ham 4 weken dicht voor bodemsanering

Foto:

Vanaf maandag 16 juni is de Hoge Ham tussen de Dr. Willem Dreeslaan tot aan de inrit naar het Aldi-terrein afgesloten voor doorgaand verkeer. De afsluiting duurt vier weken en is nodig om een oude olievervuiling in de bodem te saneren. Er wordt een omleiding ingesteld. 

Donderdag 5 juni zijn bewoners en ondernemers in het centrumgebied tijdens een bijeenkomst in De Cammeleur geïnformeerd over de werkzaamheden. Tijdens de informatieavond werd uitgelegd dat de verontreiniging een erfenis is van een brandstofverkooppunt. Dat punt was van 1923 tot 1960 gevestigd in de Hoge Ham. De grond is verontreinigd tot 2,5 meter diep. Sanering is noodzakelijk in verband met de aanleg van nieuwe riolen, kabels en leidingen in het centrum van Dongen.
Werkwijze
Tijdens het project wordt de verontreinigde grond afgegraven en afgevoerd. Er zijn ongeveer 15 vrachtwagens nodig om de grond  te vervoeren. Het werk wordt gedurende vier weken van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 en 17.00 uur verricht. Normaal gesproken kan een dergelijke klus sneller worden geklaard, maar de vele kabels en leidingen onder de grond maken het werk complex.
Overlast
Tijdens de werkzaamheden kan er mogelijk overlast ontstaan. Het graven in de verontreinigde grond kan een hinderlijke geur opleveren, maar is van tijdelijke aard. Ook zal er op bepaalde momenten geen gas en water beschikbaar zijn. Bewoners en ondernemers ontvangen hierover bericht van de nutsbedrijven.
Bereikbaarheid
Vanaf 16 juni wordt het werkvak afgesloten met bouwhekken. De hekken worden met palen in de grond bevestigd en afgesloten voor ongewenste bezoekers.  Voetgangers kunnen gebruik blijven maken van het voetpad aan de zijde van de Scapino. Fietsers moeten hier afstappen.
Planning en uitvoering
De voorbereidingen voor de sanering zijn deze week van start gegaan. Op 16 juni beginnen de saneringswerkzaamheden. Deze nemen naar verwachting maximaal 4 weken in beslag en zijn in de week van 11 juli klaar. De sanering wordt uitgevoerd door Strukton milieutechniek B.V. uit Breda. Antea Group uit Oosterhout verzorgt de milieukundige begeleiding.
Meer informatie
Op www.dongen.nl vindt u meer informatie over het project. Ook staan op de website bijvoorbeeld telefoonnummers vermeld die u bij vragen en/of calamiteiten kunt bellen.