KINDCENTRUM ’s GRAVENMOER: Kinderen Toverdroom op insectenjacht 

Foto:

Kinderopvang De Toverdroom maakt deel uit van KINDCENTRUM ’s GRAVENMOER, bestaande uit de twee ’s Gravenmoerse basisscholen De Springplank en de Wegwijzer, Stichting Peuterspeelzalen Dongen en Kinderopvang De Toverdroom. Het KINDCENTRUM, dat alle voorzieningen van 0-13 jaar aan ouder en kind biedt, streeft een vestiging van alle voorzieningen onder een dak na.

De kinderen van Kinderopvang De Toverdroom zijn tijdens de mei vakantie twee keer op bezoek geweest; een keer naar een imker en een keer naar de kinderboerderij. Deze bezoeken  waren naar aanleiding van het thema Kriebelbeestjes waarmee de diverse groepen binnen De Toverdroom de afgelopen weken hebben gewerkt.  Alle kinderen kwamen  op 1 mei naar locatie De Toverfee/Heksenketel in Raamsdonk. Vanuit daar wandelden we  in 20 minuten naar imker Hans de Bont. De hele familie heetten ons van harte welkom op hun minicamping. Daarna hebben we een filmpje gekeken dat ons een kijkje gaf in de bijenwereld. Verder liet Imker Hans materialen zien die een imker gebruikt om de bijen te verzorgen. Uiteraard hebben we  echte bijen van heel dichtbij gezien en gehoord. En natuurlijk mochten we van hun eigen gemaakte honing proeven! Lekkere zoete honing, veel lekkerder dan uit de winkel.
Op 6 mei gingen de kinderen van De Toverdroom naar het MEK. Niet  alleen om met alle dieren te knuffelen, maar we hebben daar een Kabouterpad Kriebelbeestjes gedaan. Door allerlei leuke maar ook leerzame opdrachten leerden we alles van kriebelbeestjes. Overal mochten we naar kriebelbeestjes zoeken; in het Kabouterbos, achter de zandbak en bij de kruidentuin.  We kwamen allerlei beestjes tegen variërend van naaktslakken, spinnen, wantsen tot  een grote duizendpoot. Na het speuren hadden we honger gekregen en gingen we (binnen) picknicken! 
Naast de uitjes hebben de kinderen ook hele gevarieerde activiteiten in dit thema gedaan. Er zijn houten vlinders geverfd, de kinderen hebben spinnenkoekjes gebakken en er zijn zaadbommen gemaakt. Deze bommen kunnen de kinderen op braakliggend terrein gooien waaruit dan bloemen kunnen groeien die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Ook is er een insectenhotelletje gemaakt en een kevervalkuil in een van de BSO-tuinen om de kriebelbeestjes van dichtbij te kunnen bekijken. 
Kinderopvang De Toverdroom is een nieuw en kleinschalig kinderopvang die 1 april 2014 is gestart. De Toverdroom heeft groepen in Raamsdonksveer , ‘s Gravenmoer  en Raamsdonk. Toch zijn wij niet geheel nieuw. Na het faillissement van de vorige kinderopvangaanbieder, zijn de pedagogisch medewerkers van een aantal BSO-locaties samengegaan in een nieuw bedrijf.  Behalve een BSO-groep is er in Raamsdonk ook een kinderdagverblijf voor kinderen tot 4 jaar. In ’s Gravenmoer is het KINDCENTRUM ’s Gravenmoer opgericht dat alle voorzieningen van 0-13 jaar aan ouder en kind gaat bieden.
De kleinschaligheid van De Toverdroom stelt ons in staat om echt aandacht aan de kinderen en natuurlijk ook de ouders te geven. De leidsters en werkwijze zijn vertrouwd. Lijnen zijn kort en er is geen overhead waar normaal veel tijd en geld in zit. Met de meeste BSO-groepen zitten wij inpandig in de basisscholen wat veel voordelen heeft voor alle partijen. Voor meer informatie over De Toverdroom kunt u contact opnemen met Chantal Verhoeven via [email protected] of via 06-25226824 of kijk op www.detoverdroom.nl voor meer informatie.