Tweede informatieavond Energiebesparing Bomen- en Prinsessenbuurt. 

Foto:

Dongen bespaart energie en de Bomen- en Prinsessenbuurt lopen daarin voorop. Na een eerste bijeenkomst in januari worden de bewoners van particuliere woningen in de Bomen- en Prinsessenbuurt nu opnieuw uitgenodigd voor een informatieavond. De avond wordt georganiseerd door Energie Dongen samen met Buurkracht (een initiatief van Enexis Holding N.V). Buurkracht helpt buren met uitzoeken hoe er bespaard kan worden en het aanvragen van offertes. 

Tijdens de tweede informatieavond legt een werkgroep van Energie Dongen uit welke offertes het meest aantrekkelijk zijn voor spouwmuur- en dakisolatie. Afgelopen winter was weliswaar zacht, dus financieel een mooie meevaller. Maar de kans is klein dat dat ook de volgende winter het geval is. Ook de onrust in Oost-Europa kan onze energieprijzen aardig op gaan drijven. “Het is dus zaak om zoveel mogelijk te doen aan energiebesparing”, aldus Cor Willemse, voorzitter van de werkgroep.Bewoners zijn uitgenodigd in De Cammeleur (bovenzaal) op donderdag 5 juni om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).
Programma buurtbijeenkomst
In december werd in de buurt huis aan huis een folder over energiebesparing verspreid en in januari waren bewoners aanwezig bij de eerste informatieavond. Vieya Wooncorporatie heeft in de Bomen- en Prinsessenbuurt inmiddels een flink woningverbeteringsproject uitgevoerd, waarbij het energielabel is verlaagd van F naar A. De leden van het Buurtteam willen nu de volgende stap maken en hopen dat de bewoners inmiddels al warm zijn geworden voor energiebesparingsmaatregelen. Daarom worden de voordelen van energiebesparing nog eens op een rij gezet. 
Allereerst wordt getoond hoe het zit met ons energieverbruik, hoe we er op kunnen besparen door gedrag, door hulpmiddelen en door investeringen in energiebesparende maatregelen. Daarna worden de gegevens van twee huizen getoond die door een energieadviseur zijn bezocht. Deze woningen zijn vergelijkbaar met de meeste woningen in deze wijk. Daarna licht de werkgroep de aangevraagde offertes en hun keuzevoorstel toe. Zij geven aan wat de kosten bedragen bij deelname van 1 of meerdere huizenbezitters. Aangezien niet iedereen het geld hiervoor zo op de plank heeft liggen, wordt ook aangegeven welke financieringsmogelijkheden er bestaan.
Inzicht in je energieverbruik
De inwoners van de Bomen- en Prinsessenbuurt ontvangen in april en mei als eerste gratis de slimme meter. Met de slimme meter krijg je inzicht in je eigen energieverbruik. Op buurkracht.nl is vervolgens te zien hoe je individueel energieverbruik zich verhoudt tot dat van de buurt. En welke maatregelen interessant zijn om energie te besparen. “Buurtbewoners kunnen trouwens nu al zien welke besparingsmaatregelen voor hen mogelijk interessant zijn, door zich aan te melden op buurkracht.nl”, aldus Willemse.
Laagdrempeliger
Energie Dongen en Buurkracht brengen bewoners bij elkaar om samen besparingsmaatregelen bij de kop te pakken. Zodat dit laagdrempeliger wordt omdat bewoners zich aan elkaar kunnen optrekken en de taken kunnen verdelen. Voordelig omdat ze samen offertes kunnen aanvragen. En leuker omdat ze er niet alleen voor staan. Energie Dongen trekt de kar, Buurkracht ondersteunt. Bijvoorbeeld door de besparingsmogelijkheden in de buurt te onderzoeken en bewoners te helpen bij het opvragen en beoordelen van offertes. Bovendien levert Buurkracht een geavanceerd online platform waar bewoners hun eigen energieverbruik nauwkeurig kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde van hun buren. 
Over Energie Dongen en Buurkracht
Energie Dongen is een coöperatieve vereniging van, voor en door inwoners, en maakt zich op verschillende manieren sterk voor betaalbare, eigen en duurzame energie in de gemeente. Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. om buurtinitiatieven op het gebied van energiebesparing te ondersteunen. 
Neem voor meer informatie contact op met Cor Willemse van Energie Dongen ([email protected]) of Pieter Stoel van Buurkracht ([email protected]). Of kijk op www.energiedongen.nl of buurkracht.nl/bomen-prinsessenbuurt.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen