Rien van Iersel verlaat het Democratisch Podium

Foto:

Rien van Iersel,  de nummer twee op de lijst van het Democratisch Podium voor de gemeenteraads-verkiezingen van aanstaande woensdag 19 maart, heeft zojuist bekend gemaakt dat hij deze partij de rug toekeert en als zelfstandig kandidaat de verkiezingen ingaat. In berichten op dongen.nieuws.nl en in BN De Stem  werd eerder deze week al duidelijk dat er binnen het Democratisch Podium onenigheid bestond. Wat naar buiten kwam is dat de eerste vijf kandidaten  van de kieslijst en de wethouderskandidaat een verklaring moesten ondertekenen. Rien van Iersel, de nummer 2 op de kieslijst van het Democratisch Podium, heeft nadrukkelijk aangegeven dit niet te doen.  Na uitgebreid intern overleg heeft van Iersel besloten om de verkiezingen in te gaan als zelfstandig kandidaat.

Met een handtekening onder het gewraakte document zouden de kandidaten onder meer aangeven dat ze akkoord zijn met de voorgedragen wethouder-kandidaat en dat ze daarmee kunnen samenwerken. Verder beloven de ondertekenaars dat ze hun raadszetel opgeven als ze, om wat voor reden dan ook, de partij verlaten. De onderbouwing van van Iersel om het document niet te ondertekenen is dat de verklaring vanuit wantrouwen en niet vanuit vertrouwen opgesteld is. Rien van Iersel verlaat daarom het Democratisch Podium.
Van Iersel legt uit: “De afgelopen weken is binnen de partij intern overleg geweest. Ook na het verschijnen van de artikelen in de pers van afgelopen week volgde een nieuw overleg. Binnen een politieke partij is wederzijds vertrouwen één van de belangrijkste fundamenten waaraan voldaan moet worden. Dat vertrouwen ontbreekt. Voor mij is dat de reden om de partij te verlaten.”
Op de vraag wat dat betekent  voor de verkiezingen en voor de uitslag, antwoordt Rien: “
Als nummer 2 op de lijst van het Democratisch Podium sta ik, als DP meer dan 1 zetel behaalt, op een verkiesbare plaats. Als ik door de inwoners van Dongen gekozen wordt,  zal ik hen zal gaan vertegenwoordigen in de raad, maar dan niet meer namens DP. Dat wil ik de inwoners van Dongen voor de verkiezingen laten weten zodat de inwoners een bewuste keuze kunnen maken. Ik hoop dat ik veel voorkeurstemmen ga krijgen zodat ik met verve en veel energie mijn kennis en kunde kan blijven inzetten voor de inwoners van de gemeente Dongen.”
“Als ik gekozen wordt zoek ik in de raad de samenwerking met de fracties binnen de raad zodat ik de belangen van de inwoners op een goede manier kan blijven vertegenwoordigen. Dat zal ik doen vanuit mijn persoonlijke waarden en normen. Open, duidelijk, eerlijk, transparant, met respect voor elkaars mening” aldus van Iersel
Rien van Iersel was de afgelopen  acht jaar fractievoorzitter voor het Democratisch Podium in de Dongense gemeenteraad. De eerste periode was de partij vertegenwoordigd met 2 zetels. De afgelopen vier jaar had het DP een driemansfractie in de raad en maakte de partij ook deel uit van de coalitie. Wethouder namens de partij was Bas Evegaars. 

Reageren op dit bericht kan onder dit artikel? 

Foto: Jan Stads / Pix4Profs