Jan van Dongen Pee van ut Jaor!

Foto:

In een stevig gevuld Zottekot, zoals de Cammeleur in carnavalstijd wordt genoemd, is Jan van Dongen door prins Andreo LIII uitgeroepen tot Pee van ut Jaor! Jan volgt daar mee Alfons van den Hoek op die het afgelopen jaar deze prachtige titel mocht dragen.

De prijs werd uitgereikt tijdens ‘Ut Grote Veurspel’ , het nieuwe evenement van stichting “de Peeënstekers”, dat dit jaar voor de eerste keer werd gehouden. 
Jan is al jaren een actief carnavalsvierder in het Peeënrijk. Hij is steevast bezoeker van de evenementen van de stichting. Thema-avonden, de Sauwelavonden, het Grand Gala du Pee: Jan is er altijd bij. De Straotparade is wel een bijzonder evenement voor Jan. Hier is hij al menig jaar begeleider van kapellen door het Peeënrijk geweest. 
Jan is verder actief op tal van vlakken binnen de Peeënrijkse carnavalsscene. Hij is lid van de Prinselijke Waogenbouw en was vorig jaar initiatiefnemer van de Peejensjaol.
De titel Pee van het Jaor is daarom ook dubbel en dwars verdiend. Jan kreeg een warm welkom in de club Aauw Loof, waarin de Peeëen en Peeëerinnen van ut jaor zijn verenigd. 
Prins Adreo LIII maakte de nieuwe Peej van ut Jaor alsvolgt bekend:
Voor mij als Prins Andreo is de bekendmaking van Pee van ut Jaor één van de meest bijzondere momenten in het carnavalsseizoen. Het is voor mij alweer de 4e pee van ut jaor. Na Tinus in mijn debuutjaar en Marian Zwaans het jaar daarop, was het vorig jaar Alfons van den Hoek die zich als Pee van ut Jaor mocht voegen bij het illustere gezelschap van ut Aauw Loof.   Het blijft een enorme eer om uit hoofde van mijn functie als Prins Andreo op persoonlijke titel iemand te benoemen tot Pee van ut Jaor. Als carnavalsvierder heb ik waardering voor iedereen die op zijn of haar eigen wijze een steentje bijdraagt aan de viering van het carnavalsfeest in ons Peeënrijk. En als er dan iemand een, in mijn ogen, meer dan normale bijdrage levert, is het natuurlijk extra mooi dat ik die persoon vandaag hier in het zonnetje mag zetten. 

De Pee van ut Jaor is dit jaar een man, en ik mag wel stellen een heel bijzondere.
Vanzelfsprekend draagt hij carnaval in ons schôn en onvolprezen Peeënrijk een warm hart toe. Daarnaast is het iemand die ook buiten het carnavalswereldje zijn steentje bijdraagt aan tal van vrijwilligersactiviteiten en -initiatieven in Dongen. Ik ken hem als zeer betrokken en iemand die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Met zijn kritische, maar vooral opbouwende, mening levert hij een positieve bijdrage aan het gezamenlijk carnavalsbelang; of dit nu in verenigingsverband is of op breder carnavalsvlak. Ik heb enorm veel waardering voor de gedrevenheid waarmee hij zich inzet voor carnaval in ons Peeënrijk. Daarnaast is hij regelmatig van de partij tijdens alle carnavalsactiviteiten; van het Grand Gala du Pee tot het Sauwelweekend en van de Thema-avond tot de Straotparade. Met name dit laatste evenement is vaste prik op zijn carnavalsagenda. Al enige jaren begeleidt hij kapellen en verenigingen tijdens dit muziekspektakel door de Peeënlandse straten; en niet geheel onverdienstelijk kan ik jullie melden. Het is een ondernemende dongense pee wiens carnavalshart sneller gaat kloppen bij het bouwen van een carnavalswagen, in het bijzonder bij het bouwen van de prinsenwagen. Pee van ut Jaor 2014, we zen dur verzot op, dé grote initiator van de inmiddels legendarische Peejesjaol: Jan van Dongen
jan-van-dongen