Posteractie voor verkiezingen gemeenteraad

Foto:

Zowel op straat, in openbare gebouwen, op verkiezingsborden als op internet (Facebook, Twitter) kom je ze de komende weken overal tegen in de vorm van een opvallende poster: Dongenaren met een groot, rood potlood. Daarop staat geschreven: 19 maart. Ik stem! Jij ook? Deze actie is bedacht door de griffie en het team communicatie van de gemeente Dongen, in samenwerking met huisfotograaf Jan Stads. Doel: Zoveel mogelijk inwoners naar de stembus krijgen op 19 maart aanstaande, de dag dat er verkiezingen worden gehouden voor een nieuwe gemeenteraad. Immers: Hoe meer Dongenaren gaan stemmen, hoe beter uit oogpunt van democratie.

Burgemeester
Burgemeester René van Diessen heeft als eerste ‘anoniem’ geposeerd. Vanwege het megaformaat van het traditionele verkiezingspotlood, is zijn gezicht niet te zien. Maar de ambtsketen en het gemeentewapen van Dongen geven een duidelijk signaal af. Het betref hier een bestuurder.
Versies
Zo zijn er nóg vier versies gemaakt. Daarop is een dwarsdoorsnede te zien van onze lokale samenleving: jong, oud, gezin met kinderwagen, mevrouw met rolstoel, ondernemer, werknemer. De komende weken worden nog meer afleveringen gemaakt op herkenbare plaatsen in Dongen, ’s Gravenmoer, Klein-Dongen-Vaart met diverse beroepsgroepen (stropdas, overall) en achtergronden (sport, cultuur, vrije tijd). Tegelijkertijd is iedereen ook weer ‘onherkenbaar’. Want het gaat niet om wie het is, maar om de symboliek, daarom is het gezicht is steeds bedekt met het ‘verkiezingspotlood’.
Toelichting
Op deze manier’’, aldus de burgemeester, voorzitter van het kiesbureau, ,,denken we op een aansprekende, creatieve manier de dag van 19 maart extra onder de aandacht te brengen.’’ Hij doet een oproep aan iedereen in onze gemeente die stemgerechtigd is, om ook daadwerkelijk gebruik te maken van zijn of haar stemrecht. ,,Uw stem is een stem voor Dongen. Laat die niet verloren gaan. U kunt slechts eenmaal in de vier jaar aangeven wie er volgens u onze gemeente moet besturen.’’
Dongenkiest.nl
Eerder deze week ging de verkiezingssite www.dongenkiest.nl van de gemeente Dongen online. Hierop staat praktische informatie, zoals waar en wanneer u kunt stemmen en hoe u een machtiging kunt afgeven. Dongenkiest.nl bevat ook informatie over de deelnemende partijen: de Volkspartij Dongen, de Dongense VVD, het CDA, Democratisch Podium en de PvdA. Op de website stellen deze politieke partijen zich aan u voor, zijn de kandidaten per partij te vinden en kan het verkiezingsprogramma worden ingezien. Vanaf Dongenkiest.nl kunt u doorklikken naar de websites van de deelnemende partijen voor meer informatie. 
stem2