Bibliotheken gaan meer dan 5.000 e-books aanbieden

Foto:

In januari 2014 start Theek 5 met het op grote schaal uitlenen van e-books. Daarvoor kopen zij nu licenties in voor het tijdelijk beschikbaar stellen van e-books. Door een samenwerkings-overeenkomst met uitgeverij VBK passeren bibliotheken de grens van 5.000 e-booktitels.  Eerder dit jaar sloten de bibliotheken al een contract met uitgever WPG, toen was het vooruitzicht nog 2.000 titels. Inmiddels zijn van alle grote uitgevers toezeggingen ontvangen en nog steeds melden nieuwe uitgevers zich aan. 

De eerste drie maanden van 2014 kunnen alle leden van de Bibliotheek vrijelijk een keuze maken uit deze collectie van minimaal 5.000 e-books. Vanaf april 2014 moet voor recentere titels bovenop het reguliere lidmaatschap betaald worden. Deze titels maken onderdeel uit van het e-bookpluspakket. Voor € 20,- kunnen bibliotheekleden daarvoor 18 e-books lezen via de Bibliotheek.
Het e-book is geen boek maar een dienst. Juridisch kan een e-book daarom niet hetzelfde behandeld worden als een papieren boek en valt het niet onder de uitzondering op de Auteurswet. Bibliotheken moeten om die reden met alle uitgevers individuele contracten afsluiten.
Directeur Diederik van Leeuwen van Stichting Bibliotheek.nl: ‘Met de afgesloten contracten ontsluiten we straks bij de start ruim 20% van al het legaal beschikbare aanbod van e-books in Nederland. Daarmee wordt de Bibliotheek de grootste en aantrekkelijkste aanbieder van het uitlenen van e-books. Hiermee ondersteunen wij het lezen in Nederland ook digitaal’. 
Stichting Bibliotheek.nl ontwikkelt namens het ministerie van OCW en in nauwe samenwerking met de openbare bibliotheken de digitale bibliotheek. Het inkopen van e-books gebeurt namens de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB).
BNL ontsluit onder meer de collectie van bibliotheken, waardoor alle Nederlanders online toegang kunnen krijgen tot de Nationale Bibliotheekcatalogus, die 5 miljoen boektitels bevat.