Een bijzondere dag voor 4 Dongense kinderen

Woensdag werden voor de zesde keer de Dongense Kinderlintjes uitgereikt. Burgemeester René van Diessen en wethouder Bas Evegaars maakten samen met klasgenoten en aanwezige familie, een feestelijke dag van. Voor de vier nieuwe Dongense helden, Max Wijnen, Sem den Boer, Ertug Özdemir en Emma Versteeg was de hele happening een grote verrassing!

“Woensdag 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind, is een belangrijke dag. En zeker in de gemeente Dongen waar we voor de zesde keer de Kinderlintjes uitreiken. Want waarom zouden alleen volwassenen een lintje mogen ontvangen? In Dongen wonen ook kinderen die bijzondere prestaties leveren, zich inzetten voor een goed doel of op een andere manier het goede voorbeeld geven voor hun omgeving”, aldus burgemeester René van Diessen.
Max Wijnen
Max (11 jaar) van de Sint Jan school staat ondanks zijn eigen ziekte klaar voor gezinnen met zieke kinderen. Terwijl zijn eigen gezondheid achteruit gaat is hij ambassadeur voor de Stichting Opkikker geworden. Hij heeft een actie opgezet. Door middel van het inzamelen van oude mobiele telefoons verdient hij geld waarmee hij het mogelijk maakt dat andere zieke kinderen ook een fijne dag met hun gezin kunnen meemaken. Omdat hij ondanks zijn eigen ziekte, zoveel wil en kan betekenen voor andere kinderen heeft hij een Dongens Kinderlintje verdiend.
kukulmlqvfyi1nkft95nim633
Sem den Boer
Sem (6 jaar) van basisschool De Biezenkring Sem heeft zijn neefje Xander van 4 jaar oud uit de vijver aan het Schuttersveld gered. Neefje Xander viel in het water en ging helemaal kopje onder. Hij heeft hem toen aan de kant getrokken en is snel hulp gaan halen. Dit gebeurde allemaal op 12 juli, in de zomervakantie. Omdat Sem op zo’n jonge leeftijd al zo snel en goed heeft gehandeld heeft hij een Dongens Kinderlintje verdiend. 
q727ix0ipqnczahs99lzbu8hq
Ertug Özdemir
Ertug (5 jaar) van basisschool De Biezenkring is een jongen die heel erg kan meeleven met anderen. Zijn moeder was op Facebook aan het kijken en daar zag Ertug een foto van een kaal jongetje van 3 jaar oud. Een jongetje dat heel erg ziek is. Hij wilde er van alles over weten en was er erg verdrietig door. Ertug kwam toen zelf met het idee om het jongetje te helpen door de centjes uit zijn spaarpot op te sturen. Ook heeft hij spaarpotten gemaakt en die bij winkels neergezet. Op die manier zamelt hij nog meer geld in voor het jongetje Yigit. Omdat hij op zo’n jonge leeftijd al zo betrokken is bij andere kinderen en graag wil helpen heeft ook hij een Dongens Kinderlintje verdiend. 
p61hlwvr2xnd0b9lup0va7ttg
Emma Versteeg
Emma (10 jaar) van basisschool De Strijene in Oosterhout heeft na het zien van de film ‘Achtste groepers huilen niet’ én ondanks dat ze erg trots was op haar mooie lange haar, 33 cm van haar haar gedoneerd aan een stichting. De stichting ‘Haarwensen’ maakt pruiken voor kinderen die kanker hebben en kaal worden door de behandelingen. Omdat Emma op zo’n jonge leeftijd al op die manier betrokken is bij het leed van anderen en ze zich daar sterk voor maakt, heeft ze een Dongens Kinderlintje verdiend.
hy2m21sfa4vsji1ij1qjwmsz9
Initiatief
Het idee van een Dongens kinderlintje is in 2008 geboren nadat Trijntje van der Hoeven, samen met haar klasgenoten van destijds, dat verzoek hadden neergelegd bij toenmalig wethouder Ad Stoop. Een oud-leerlinge van diezelfde school, Charlotte van Bijsterveld, maakte vervolgens het winnende ontwerp voor het Dongense Kinderlintje.
Kinderlintje
Het kinderlintje is bedoeld voor kinderen die een voorbeeld zijn voor anderen en wordt ieder jaar op 20 november (de Dag van de Rechten van het Kind) uitgereikt. Kinderen van vier tot en met twaalf jaar komen hiervoor in aanmerking. “Onthoud deze datum dus goed, want volgend jaar vindt er wederom een uitreiking van het Kinderlintje plaats. We hopen dan nóg meer kinderen te kunnen onderscheiden”, aldus burgemeester René van Diessen.
xqaun3tjtz4hichryzn58eoyr
Foto’s: Jan Stads / Pix4Profs en Piet Eelants / dongenhomespot