Aanpak zwerfafval op Tichelrijt dankzij ‘Dongen Werkt’ en Meenz

Foto:

De gemeente Dongen zet een nieuwe stap bij de aanpak van zwerfafval op industrieterrein Tichelrijt. Vanaf deze week wordt er door een bijzonder initiatief voortaan vier keer per week een extra schoonmaakactie ondernomen. Dat is mogelijk dankzij de samenwerking van Dongen Werkt en Meenz. Beide partijen hebben de krachten gebundeld na een verzoek tot aanpak zwerfafval van de Vereniging VOCD (Vereniging Ondernemers Contact Dongen), waarbij veel ondernemers op Tichelrijt zijn aangesloten. Meenz is een Dongens adviesbureau dat werkgevers ondersteunt die sociaal verantwoord willen ondernemen. De eerste stap terug naar de arbeidsmarkt is voor werkzoekenden met een uitkering (Wajong, Wia, PGB, WWB, WW) vaak een spannend moment. Meenz probeert daar bij te helpen, zoals de gemeente Dongen dat ook doet met Dongen Werkt. Samen is nu een leerwerkbedrijf opgezet.KansAfgesproken is dat Dongen Werkt en Meenz er structureel zorg voor gaan dragen dat hun medewerkers op Tichelrijt aan de slag gaan met de strijd tegen zwerfafval. Daartoe zijn prikkers en ander schoonmaakmaterialen aangeschaft. Er zijn vier verschillende routes bepaald, die elk eenmaal per week worden gelopen in koppelvorm (twee personen). Op die manier wordt niet alleen de omgeving schoner, de werkzoekenden krijgen ook de kans om zich te laten zien bij de lokale ondernemers. Het initiatief draagt bij aan arbeidsactivering en er is sprake van een voorbeeldfunctie.

De gemeente Dongen zet een nieuwe stap bij de aanpak van zwerfafval op industrieterrein Tichelrijt. Vanaf deze week wordt er door een bijzonder initiatief voortaan vier keer per week een extra schoonmaakactie ondernomen. Dat is mogelijk dankzij de samenwerking van Dongen Werkt en Meenz. Beide partijen hebben de krachten gebundeld na een verzoek tot aanpak zwerfafval van de Vereniging VOCD (Vereniging Ondernemers Contact Dongen), waarbij veel ondernemers op Tichelrijt zijn aangesloten. Meenz is een Dongens adviesbureau dat werkgevers ondersteunt die sociaal verantwoord willen ondernemen. De eerste stap terug naar de arbeidsmarkt is voor werkzoekenden met een uitkering (Wajong, Wia, PGB, WWB, WW) vaak een spannend moment. Meenz probeert daar bij te helpen, zoals de gemeente Dongen dat ook doet met Dongen Werkt. Samen is nu een leerwerkbedrijf opgezet.

Kans
Afgesproken is dat Dongen Werkt en Meenz er structureel zorg voor gaan dragen dat hun medewerkers op Tichelrijt aan de slag gaan met de strijd tegen zwerfafval. Daartoe zijn prikkers en ander schoonmaakmaterialen aangeschaft. Er zijn vier verschillende routes bepaald, die elk eenmaal per week worden gelopen in koppelvorm (twee personen). Op die manier wordt niet alleen de omgeving schoner, de werkzoekenden krijgen ook de kans om zich te laten zien bij de lokale ondernemers. Het initiatief draagt bij aan arbeidsactivering en er is sprake van een voorbeeldfunctie.

 

 

Reactie wethouder
,,Deze vorm van samenwerken biedt veel kansen en levert alleen maar winnaars op”, aldus wethouder Marina Starmans. ,,We verkleinen de afstand tot de arbeidsmarkt, er is sprake van maatschappelijke integratie en het milieu wordt er ook nog beter van.’

 

Reactie Meenz
,,Het initiatief sluit uitstekend aan bij onze doelstelling en de behoeften die wij in de praktijk zien”, aldus manager Marianne Wellerd van Meenz.

 

foto’s: Piet Eelants (dongenhomespot)