Vraagtekens en twijfels in raad bij extra miljoenen voor scholen

07 jun , 13:30 D'n Ham Vandaag
raadzaal2

De voorbereidingen voor de nieuwbouw van IKC ’s Gravenmoer en Biezenkring kunnen van start. Een meerderheid van de raad gaf gisteren groen licht voor de extra kredieten die nodig zijn om de bouw te realiseren. Maar dat ging bepaald niet zonder slag of stoot.

Voor D66, VVD en DongenPlus was met name het extra krediet van ruim 3,5 miljoen euro voor ’s Gravenmoer een flinke stap te ver. Die partijen stemden tegen. Minder problemen had de raad met het extra krediet voor de Biezenkring. Daar stemde alleen de VVD tegen uit onvrede over het financiële proces dat gevolgd is.

Door: Bernadette Klerx

Voor zowel de Biezenkring als ‘s Gravenmoer is ruim 3,5 miljoen extra nodig. En daar had een groot deel van de raad heel veel moeite mee. Met name het extra geld voor ‘s Gravenmoer was D66, VVD en DongenPlus een doorn in het oog. Die school krijgt minstens 100 leerlingen minder dan de Biezenkring en toch moet ook daar hetzelfde miljoenenbedrag bij.

Kritisch blijven op kosten

D66-woordvoerder Marieke Schouten stak haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. Wij begrijpen echt wel dat een deel van de kostenstijgingen onvermijdelijk zijn zoals gestegen bouwkosten door aangepaste leerlingprognoses, maar dat betekent niet dat we niet kritisch blijven kijken naar de overige kosten. Een grotere gymzaal, een extra lokaal voor de kinderopvang en het toevoegen van een inpandige ruimte voor de installaties zijn volgens ons drie oorzaken waarom IKC 's Gravenmoer nu 8,8 miljoen gaat kosten. En dat is echt heel veel geld, zeker in verhouding tot de andere IKC’s. De noodzaak van dat extra geld moet dan echt wel overtuigend aangetoond worden.’

Verbijstering

Maar dat was volgens D66 totaal niet gelukt. ‘Met verbijstering hebben wij het antwoord van de wethouder gelezen op onze vraag om alternatieve oplossingen te onderzoeken voor het beperken van geluidsoverlast van installaties op het dak. Er zijn helemaal geen alternatieven onderzocht. Maar er is wel 3 ton vrijgemaakt voor het mooier maken van het gebouw. Ongelooflijk.

Vertrouwen verloren

Wij vinden dat het College met dit voorstel het algemeen belang van de inwoners van Dongen uit het oog is verloren en daarom stemmen wij tegen. Daarnaast voelen wij ons door de wethouder niet serieus genomen. Onze pogingen om een goede onderbouwing van het voorstel te krijgen zijn gestrand in nietszeggende en in onze ogen onvolledige antwoorden. We hebben alle vertrouwen in de wethouder verloren.’

Financiële positie onder druk

CDA-raadslid Chris de Boer was wel tevreden met de antwoorden die hij van de wethouder had gekregen. ‘Maar we beseffen wel dat de financiële positie van onze gemeente enorm onder druk komt te staan door deze extra uitgaven, maar we kunnen nu eenmaal niet bezuinigen op goedonderwijs,’ verklaarde hij.

Blanco cheque

VVD raadslid Frans den Broeder vond het sowieso verbazingwekkend dat de gemeente voor de nieuwbouw van scholen steeds om totaalkredieten vraagt op basis van normbedragen. ‘Waarom werken we niet met voorbereidingskredieten zoals gebruikelijk is bij nieuwbouwprojecten en zoals het ook in onze huisvestingsverordening staat. Daarna kun je dan aanbesteden en heb je duidelijk in beeld wat iets gaat kosten’. Volgens Den Broeder geef je met totaalkredieten een verkeerd signaal naar de markt. ‘Waarom zouden bouwbedrijven bij aanbesteding hun best doen zo scherp mogelijk in te schrijven als je op voorhand al aangeeft wat een gebouw mag kosten en je de zak geld ervoor zelfs al klaar hebt gezet. En dan ook nog alle kostenoverschrijdingen klakkeloos accepteert. Dit College schrijft blanco cheques uit. Als we hiermee akkoord gaan, is in ieder geval één ding zeker: we zijn de regie kwijt, en het kan zijn dat het voor dit bedrag lukt of dat het nog meer gaat kosten, maar goedkoper wordt het zeker niet. Wij kunnen ons totaal niet vinden in dit beleid en stemmen daarom tegen beide kredieten.’

Regie blijft bij gemeente

Volgens wethouder Denise Kunst hoeft de raad zich niet zoveel zorgen te maken over de financiën. ‘Wij zijn zelf bouwheer van IKC s Gravenmoer, dus we hebben de regie in handen en we kijken echt heel goed om zo goedkoop mogelijk te bouwen. Dar kunt u van verzekerd zijn.’ En over het extra geld voor de inpandige installatie. De echte reden om te kiezen voor inpandige installaties is dat omwonenden grote zorgen hadden over geluidsoverlast als installaties op het dak staan. En dat dit toevallig ook nog een betere indeling van het gebouw mogelijk maakt, is mooi meegenomen.’ De uitleg van de wethouder trok de partijen echter niet over de streep. De stemverhoudingen bleven zoals ze waren.