Noodopvang de Nestel moet misschien toch weg per 1 juli 2025

03 apr , 15:54 D'n Ham Vandaag
noodopvang1

De noodopvang aan de Nestel moet misschien toch weg per 1 juli 2025. Het Ministerie van Asiel en Migratie gaat de vergoedingen per 1 juli 2025 flink verlagen. De aanvraag van de gemeente voor extra financiering om de Nestel open te houden na 1 juli, is dan ook afgewezen.

Een bericht dat als een bom is ingeslagen. Vanmorgen heeft wethouder Ankie de Hoon de onheilstijding aan het Rode Kruis overgebracht. Ook die waren enorm aangeslagen. Zij moeten het slechte nieuws overbrengen aan de bewoners.

Door: Bernadette Klerx

Gemeente voor blok gezet: financiering afgewezen
Op 1 februari 2024 kwamen de eerste bewoners naar de Nestel, voor 6 maanden. De ophef die aanvankelijk ontstond, ebde langzaam weg. Besloten werd om de noodopvang éénmalig met een half jaar te verlengen tot 1 februari 2025. Maar opnieuw kwamen Dongenaren in actie om de noodopvang langer open te houden. De gemeenteraad volgde met een motie om de noodopvang te verlengen tot 31 augustus 2026. Maar wel onder dezelfde financiële voorwaarden, met andere woorden: het openhouden van de noodopvang mag de gemeente geen geld kosten, het rijk moet betalen. En daar is nu een kink in de kabel gekomen. Maandag kreeg de gemeente het bericht dat de aanvraag voor een eenmalige extra investering van 2,8 miljoen euro is afgewezen. Het ministerie vindt de investering te groot voor de korte looptijd (tot augustus 2026). En dat lijkt de nekslag voor de noodopvang. Naast deze extra investering gaat per 1 juli ook nog eens de vergoeding flink omlaag (van € 200 per dag per bed naar € 78 per dag per bed).

Meer kwaliteit
En die extra investering was hard nodig om de kwaliteit van de noodopvang te verbeteren en duurzamer te maken. ‘We werken nu met aggregaten op diesel, het sanitair is ook aan vervanging toe en in de tenten waait het enorm. Zo kunnen we niet nog een winter door, ’geeft wethouder De Hoon aan. ‘We waren al in gesprek met leveranciers en bedrijven om een kwaliteitsslag te maken, bijvoorbeeld dat bewoners over een eigen kookgelegenheid kunnen beschikken, maar nu kunnen we niet verder. We zijn voor het blok gezet’.

Verontwaardigd
De wethouder en burgemeester Slagboom hebben ook geen goed woord over voor de werkwijze van het ministerie. ‘Antwoorden laten lang op zich wachten en leveren geen duidelijkheid op. Terwijl het inmiddels wel 5 voor 12 is. Als de noodopvang dicht moet, moeten we nu ook contracten op gaan zeggen.’

Lichtpuntje
Er is nog wel een heel klein lichtpuntje, want op 1 april, een dag na het slechte nieuws, werd duidelijk dat de aanvraag misschien alsnog goedgekeurd kan worden, maar dan moet de looptijd van de noodopvang verder worden verlengd (dus nog tot na 31 augustus 2026). Hoe veel langer, is ook nog niet duidelijk. ‘We wachten nog steeds op een definitief antwoord hierover. En dus kunnen we niet verder. We zitten in een impasse’, geeft wethouder Ankie de Hoon de hopeloze situatie aan. Burgemeester Slagboom: ‘Bij het vorige kabinet hadden we dit vergoed gekregen, maar nu zijn de spelregels veranderd, zonder dat dat met ons als gemeentes is overlegd’.

Hoe verder?
Naast de onzekerheid voor de bewoners van de Nestel dreigt er nog een ander probleem. Dongen kan nu niet meer voldoen aan de aantallen opvangplaatsen volgens de Spreidingswet. Dongen zou zo’n 160 vluchtelingen op moeten vangen voor 1 juli 2025. Maar als de noodopvang weg moet, zijn die plekken ook in één klap weg. Moet Dongen dan onder stoom en kokend water alsnog 160 plekken gaan regelen voor 1 juli?

Met provincie om tafel
Burgemeester Slagboom laat er geen misverstand over bestaan. ‘De Spreidingswet geldt nog steeds, dus volgens die wet moeten we plaatsen aanbieden. Maar dat gaat natuurlijk nooit lukken voor 1 juli. We zijn trouwens niet de enige gemeente, die zo voor het blok wordt gezet. Dit speelt in heel veel andere gemeentes. We gaan binnenkort ook met de gemeenten en provincie om de tafel zitten hoe we hiervoor een signaal af kunnen geven.’

Verschrikkelijk
Slagboom vindt het vooral ook moeilijk te accepteren dat de bewoners van de Nestel opnieuw in onzekerheid zitten over hun toekomst. ‘De relatieve zekerheid die ze hadden, is in een keer weg. Dat moet echt verschrikkelijk zijn.’

Niet veel wegen meer
De gemeente gaat nu met gezwinde spoed aan de slag met vervolgstappen. Ze heeft de gemeenteraad inmiddels met spoed op de hoogte gebracht van de nieuwe situatie. Volgende week gaat er een voorstel naar de raad met verschillende scenario’s en de gevolgen en impact daarvan. Alhoewel burgemeester Slagboom niet heel veel wegen meer ziet die naar een oplossing leiden.

Op 17 april neemt de raad een besluit over de toekomst van de noodopvang.