Matig enthousiasme over begroting: raad teleurgesteld over veelvuldig uitstel van beleid

08 nov , 12:40 D'n Ham Vandaag
geld4
Pixabay License/Bru-nO
Geen verhitte debatten, geen felle discussies, geen echte hete hangijzers. De gemeenteraad was over
het algemeen wel te spreken over de begroting voor de komende jaren, ook al liepen de partijen niet over van enthousiasme.
Want voor veel partijen was het een begroting die uitblinkt in uitgesteld, vertraagd en doorgeschoven beleid. En dat baarde de raad wel zorgen. Daarnaast vonden met name de oppositiepartijen D66, VVD dat het College een te rooskleurig beeld had geschetst van de financiële positie van de gemeente. Maar tot echt heftige discussies leidde dat niet. Het bleef bij het uitdelen van hier en daar wat speldenprikjes.
Door: Bernadette Klerx
Te rooskleurig beeld
De grootste teleurstelling was te beluisteren bij D66. ‘De begroting heeft de titel ‘Trots en met lef de toekomst in’ meegekregen. Trots omdat het financieel weer goed zou gaan. En dat zou dan te danken zijn aan de bezuinigingen die Dongen 5 jaar geleden al heeft ingezet. Dat vinden wij een erg rooskleurige weergave van de werkelijkheid. Want het college vergeet gemakshalve maar dat we sinds 2019 bijna 30 miljoen euro per jaar meer te besteden hebben, omdat we veel meer geld uit Den Haag krijgen. Daarnaast hebben we nog steeds heel veel schulden en die zullen de komende jaren alleen maar verder oplopen door de nieuwbouw van de scholen. Onze financiële situatie ziet er helemaal niet zo fraai uit als het college ons voorspiegelt, ‘reageerde Marieke Schouten.
Tijdbom
De VVD was niet echt ontevreden over de financiële koers die de gemeente vaart, maar vond ook de ‘borstklopperij‘ wel wat overdreven. Fractievoorzitter Perry Wens: ‘De begroting is voor ons een goed begin. Financieel staan we er beter voor dan een paar jaar geleden. Maar om nu meteen te zeggen dat de gemeente weer tegen een stootje kan… De gemeente heeft nog steeds een te hoge schuld. Het is voor ons dan ook een brug te ver om vanaf 2026 te stoppen met het verder opbouwen van een financiële buffer. Daarmee leggen we een tijdbom onder onze begrotingen voor de toekomst. We zijn op de goede weg maar nog niet in veilige haven! Bij een tegenslag staan we zo weer op het punt dat we moeten ombuigen en bezuinigen’, waarschuwde hij.
raadzaal2
Inwoners als pinautomaat
Wens sprak ook stevige woorden over de hoogte van de woonlasten voor de Dongenaar. ‘Die liggen hoger dan het Brabants gemiddelde. We gebruiken nog steeds onze inwoners en ondernemers als pinautomaat om onze ‘’big spender- mentaliteit’’ te blijven financieren. Dit is een teken aan de wand dat wij onze financiën nog steeds onvoldoende op orde hebben.’
Waakzaam blijven
Het CDA en de Volkspartij Dongen waren iets milder over de staat van het huishoudboekje, maar vonden waakzaamheid wel geboden. Het CDA was er bijvoorbeeld wat huiverig voor om de jaarlijkse storting van € 500.000 in de spaarpot met ingang van 2026 af te schaffen.
Teleurstelling over uitstel
Daarnaast was de raad ontstemd over de vele uitgestelde of doorgeschoven beleidsplannen. ‘We vragen al twee jaar om extra aandacht voor de jeugdproblematiek en we wachten ook al heel lang op voorstellen voor het ouderenbeleid, een herziening van het mantelzorgbeleid, de herijking van het subsidiebeleid. Niks daarvan vinden we terug in de begroting’, stelde D66-raadslid Marieke Schouten teleurgesteld vast.
Realiteit pakt niet zo mooi uit
En ook het CDA moest constateren dat de realiteit niet zo mooi was als de plannen hadden doen geloven. ‘Een hoog ambitieniveau is goed, maar duidelijke resultaten die het verschil maken voor inwoners zijn beter, vatte Stijn Sips zijn betoog samen om vervolgens een hele riks uitgestelde beleidsonderwerpen de revue te laten passeren. ‘Wij vinden het onbegrijpelijk dat het vrijwilligers- en mantelzorgbeleid uitgesteld is. Het nieuwe subsidiebeleid duurt ook al veel te lang. En waar is de verenigingshal gebleven? En een starterlening is in ’s Gravenmoer lastig te benutten als er geen woningen zijn gebouwd. De Vijf Turven is immers pas in 2028 gereed. En dan hebben we het nog niet eens over de flexwoningen voor jongeren en spoedzoekers. Was het voor 2024 geen speerpunt om een locatie planologisch voor te bereiden?’
Ouderen komen er bekaaid vanaf
DongenPlus miste vooral een goed samenhangend ouderenbeleid en dat stoorde Bas Evegaars enorm. ‘Ouderen komen er maar bekaaid vanaf in deze begroting. Waarom is een visie op ouderenbeleid weer doorgeschoven. Dit is een miskenning van de vergrijzing. Wat ons betreft moet ouderenbeleid de hoogste prioritiet krijgen. Onderschat het effect van de dubbele vergrijzing niet.’
Veiligheid
De Volkspartij Dongen vroeg nog extra aandacht voor de veiligheid. ‘Dongen doet het in vergelijking met andere gemeenten redelijk goed. Maar dit betekent niet dat inwoners dat ook zo ervaren. Zij missen de zichtbaarheid van BOA of politie. Wij willen dat verbeteren. Een inwonersinitiatief zoals bijvoorbeeld de buurtwacht in Dongen-Vaart heeft een positieve invloed en we steunen deze initiatieven zeker, liet fractievoorzitter Cees Zwaal weten. ‘Daarnaast is in toenemende mate cybercriminaliteit en ondermijning een steeds groter risico.’
Meer taken, minder geld
Wethouder René Jansen erkende dat de gemeente de afgelopen jaren veel extra geld van het Rijk heeft gekregen, maar ‘er komen wel steeds meer verplichte taken naar de gemeente, die we met minder geld uit moeten voeren. We houden vast aan deze koers en natuurlijk blijven we scherp op onze schuldenlast. En wij zien onze inwoners echt niet als een pinautomaat, we blijven streven naar acceptabele lasten.
Te optimistisch
Jansen gaf ook ruiterlijk toe dat hij soms wat te optimistisch was geweest met de haalbaarheid van beleidsstukken. Maar hij kon toch wel wat lichtpuntjes noemen: voor de verenigingshal is een stuk grond beschikbaar op Tichelrijt. En onlangs is een verenigingsadviseur gestart die het vrijwilligersbeleid beleid vlot moet gaan trekken.
Flexwoningen blijft lastig
Wethouder Ankie de Hoon liet weten dat realisatie van flexwoningen nog steeds hoog op de agenda staat, ‘maar het is allemaal lastiger dan het lijkt’, meldde ze. ‘We hebben ook al wel overleggen gevoerd, maar dat heeft nog niet geleid tot een concreet plan’.
Bestrijding criminaliteit
Burgemeester Slagboom liet er geen misverstand over bestaan dat de gemeente vol in gaat zetten op de aanpak van veiligheid. ‘(Drugs)criminaliteit is per definitie niet oké en daar treden we ook tegen op. We hebben onlangs nog een woning gesloten. En voor de bestrijding van cybercriminaliteit werken we samen met gemeentes in de regio. Onlangs hebben we hier in de Cammeleur nog een informatiebijeenkomst over gehad met de Bond voor Ouderen.’