Ingezonden: 'Verbetering luchtkwaliteit in Dongen: Bewust omgaan met houtstook'

15 jan , 9:30 D'n Ham Vandaag
houtstook
Pixabay/Pexels

Ingezonden door D66 Dongen

Verbetering van de luchtkwaliteit in Dongen: Bewust omgaan met houtstook
De winter heeft haar intrede gemaakt in Nederland, de eerste sneeuw is gevallen en de temperatuur daalt ’s nachts onder nul. En wat is er lekkerder dan na een winterse wandeling een warme beker chocomel te drinken voor een knapperend haardvuurtje? Dat kun je zeker doen, maar het is wel belangrijk om er even over na te denken. Voor veel mensen met COPD, astma of een andere luchtwegaandoening zorgt (verkeerd) stoken namelijk voor klachten. D66 Dongen vroeg daarom in het weekblad van 28 november 2024 aan inwoners of zij last ervaren van houtstook.

Gemengde reacties
Een tiental Dongenaren mailde ons met een reactie over houtstook. De meningen waren verdeeld. De ene helft ervaart wel eens of regelmatig problemen, de andere helft heeft geen problemen met houtstook. De grootste klachten van mensen zijn de stankoverlast en problemen met de luchtwegen. Voorstanders vinden bijvoorbeeld het stoken van droog schoon hout een goed alternatief voor de verwarming. Gelukkig gaan mensen ook in gesprek met hun buren als er overlast is. Soms leidt dit tot verbeteringen. Zo geeft een Dongenaar aan dat door het attenderen van buren op de stookwijzer van het RIVM, de overlast een stuk minder is geworden.

Houtstook heeft een aanzienlijke impact op de luchtkwaliteit
Bij het verbranden van hout komen veel schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. Deze fijnstofdeeltjes kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals astma, hart- en vaatziekten en longaandoeningen. Bovendien draagt houtstook bij aan de vorming van smog en kan het de luchtkwaliteit in woonwijken aanzienlijk verslechteren, vooral tijdens windstille of mistige dagen. Daarom is het belangrijk om even na te denken over de gevolgen van het stoken van hout. Dan kunnen we samen werken aan een betere luchtkwaliteit voor iedereen en minder overlast voor de buren.

Maatregelen uit het Schone Lucht Akkoord
Naar aanleiding van een motie van D66 onderzoekt het college van burgemeester en wethouders op dit moment wat er nodig is voor Dongen om aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord (SLA). Hierin maken het Rijk, de provincies en gemeenten de afspraak dat er in 2030 de helft minder gezondheidsschade door luchtverontreiniging plaats moet vinden. Het SLA bevat onder andere verschillende maatregelen om de negatieve effecten van houtstook te beperken. Een belangrijke afspraak hierin is inwoners bewuster te maken van de schadelijke effecten van houtstook. Daarnaast zijn er strengere-eisen voor houtkachels en open haarden. Ook wordt er gewerkt aan afspraken voor de beoordeling van houtrookoverlast, zodat gemeenten beter kunnen handhaven en overlastsituaties kunnen aanpakken.

De stookwijzer van het RIVM
De Stookwijzer van het RIVM biedt actueel advies over wanneer het beter is om geen hout te stoken, gebaseerd op de luchtkwaliteit en weersomstandigheden. Dit helpt je om bewuster te stoken en overlast te voorkomen. Daarnaast kun je er ook overlast van houtstook melden. Dongen is nog niet aangesloten bij de Stookwijzer, daarom kun je overlast ook melden via de Fixi app zodat de gemeente op de hoogte is. De stookwijzer is te vinden op www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer of in de Stookwijzer app.

Drie tips voor verantwoord houtstoken
Mocht je deze winter je houtkachel of open haard aan willen steken, volg dan deze drie tips. Zo verminder je de impact van het stoken op de luchtkwaliteit en het leefgenot van je buren.

1. Gebruik droog en schoon hout: Vochtig en/of behandeld hout zorgt voor meer rook en schadelijke stoffen. Zorg ervoor dat het hout goed gedroogd is voordat je het gebruikt.

2. Stook alleen bij gunstige weersomstandigheden: Gebruik de Stookwijzer van het RIVM om te controleren of het een goed moment is om te stoken. Vermijd stoken bij windstil weer of mist.

3.Onderhoud je kachel: Regelmatig onderhoud van je houtkachel zorgt voor een efficiëntere verbranding en minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Meepraten?
Uiteraard willen we iedereen die heeft gereageerd op onze vraag hartelijk bedanken voor hun reactie. Wilt u ook meepraten over het onderwerp in dit artikel of andere thema’s? U kunt ons altijd bereiken via de sociale media (Instagram: @D66_Dongen of Facebook: facebook.com/d66dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected].

De fractie van D66 Dongen, Joeri de Jong, Ulaș Köse, Marieke Schouten en Gitta Glerum - Camfferman