Ingezonden: 'Dongense gemeenteraad gaat anders vergaderen'

03 dec , 13:26 D'n Ham Vandaag
raadzaal2
Ingezonden door D66 Dongen
Vanaf januari 2025 gaat de gemeenteraad van Dongen over op een andere manier van vergaderen. We gaan dat doen volgens het zogenaamde BOB-model. BOB staat voor Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming. De fractie van D66 is een voorstander van dit nieuwe model omdat het meer ruimte geeft om het gesprek met Dongense inwoners, verenigingen en organisaties aan te gaan. Wij nemen u graag mee in belangrijkste veranderingen in de werkwijze van de gemeenteraad.
BOB-model
De gemeenteraad van Dongen gebruikt het BOB-model om beslissingen te nemen. Dit model heeft drie stappen: eerst verzamelt de raad informatie over een probleem(beeldvorming). Daarna bespreekt de raad verschillende meningen en mogelijkheden (opinievorming). Ten slotte kiest de raad de beste oplossing en bepaalt de raad hoe ze dit gaan doen (besluitvorming). Dit helpt de raad om gestructureerd en efficiënt te werken.
Meer ruimte voor beeldvorming
Met het nieuwe vergadermodel worden de mogelijkheden voor beeldvorming uitgebreid. Hierdoor kan de gemeenteraad zich beter laten informeren. Maar het betekent ook dat de raad samen actief informatie kan ophalen in de samenleving. Zo gaat de raad vaker op pad. Maar er is ook meer ruimte voor het organiseren van rondetafelgesprekken, expertmeetings en gesprekken met belanghebbenden.
D66 vindt actief gebruik van de nieuwe mogelijkheden belangrijk. Raadslid Joeri de Jong deed hiervoor een oproep in de laatste raadsvergadering: “Hierbij dan ook een oproep aan onszelf als raad dat we van deze mogelijkheden gebruik maken, maar ook dat we in alle gesprekken die we als raadslid in de Dongense samenleving voeren deze mogelijkheden uitdragen en promoten. Zo verlagen we hopelijk de drempel voor inwoners, verenigingen en organisaties in onze gemeente om met ons in gesprek te gaan over voor hen belangrijke onderwerpen.”
Manier van oordeelsvorming veranderd
Op dit moment gebeurt de oordeelsvorming in een opiniërende raadsvergadering. In deze vergadering voeren raadsleden onderling het debat en maken ze hun standpunten bekend. In de nieuwe situatie doen we de oordeelsvorming in zogenaamde commissievergaderingen. In deze vergaderingen zitten naast de woordvoerders van de verschillende politieke partijen ook de wethouders aan tafel. Het idee is dat we zo op een laagdrempeligere manier over de inhoud kunnen spreken. Er komen drie commissies, commissie Fysieke Leefomgeving, commissie Bestuur en Middelen en commissie Samenleving. In januari gaan we wat dieper in op deze commissies en wie er namens D66 in plaats nemen. Elk van de commissies wordt voorgezeten door een technisch voorzitter, deze voorzitters zijn raadsleden, maar zijn geen woordvoerder bij de commissie die zij voorzitten.
Burgercommissieleden
In de commissievergadering mogen naast raadsleden ook burgercommissieleden plaatsnemen. De verschillende politieke partijen dragen deze aan. De burgercommissieleden vervangen de steunfractieleden die op dit moment de raadsfracties ondersteunen. Burgercommissieleden mogen, in tegenstelling tot raadsleden al vanaf de leeftijd van 16 jaar deelnemen aan de commissievergadering. In meerdere gemeenten heeft D66 hiertoe het initiatief genomen om dit mogelijk te maken. Er is namelijk een grote kloof tussen jongeren en de politiek. Maar we zien ook dat jongeren een hele andere kijk op de wereld hebben. Door jongeren de mogelijkheid te bieden burgercommissielid te worden, laten we zien dat hun stem ertoe doet en kunnen ze hun vaak goede en verfrissende ideeën onder de aandacht brengen. Wat D66 betreft is een raadcommissie de uitgelezen plek om dit te doen. Bovendien kan een burgercommissielid ook goed bekijken of het interessant is om later raadslid te worden.
Regelmatig evalueren
Er is in de voorbereiding van het nieuwe vergadermodel gewerkt aan een evenwichtige verdeling voor de vergaderlast van grotere en kleinere fracties. Of de gekozen structuur ook voor de kleinere fracties goed gaat werken moet de praktijk gaan uitwijzen. Daarnaast zitten er ook nieuwe onderdelen in het vergadermodel waarmee de raadsleden nog geen ervaring hebben. Het is daarom dan ook goed dat de gemeenteraad heeft afgesproken om regelmatig de nieuwe werkwijze te evalueren.
Meeluisteren als gast van de raad?
Alle commissie- en raadsvergaderingen zijn openbaar, datzelfde geldt voor alle vormen van informatieavonden. U mag dus altijd een keer mee komen kijken. U kunt zich ook aanmelden als ‘gast van de raad’. Bijvoorbeeld voor de raadsvergadering van 12 december. Aanmelden kan via [email protected]
Meepraten?
We zijn blij dat u met veel mensen gehoor hebt gegeven aan onze oproep om uw mening over het verlengen van noodopvang De Nestel en het stoken van houtkachels aan ons te laten horen. We zullen er binnenkort een artikel aan wijden om u te laten lezen hoe u en de andere Dongenaren hierover denken. U kunt ons nog altijd uw mening hierover of over andere onderwerpen laten weten. Doe dat per mail via [email protected]. U kunt ons ook altijd bereiken via de social media (@D66_Dongen).
De fractie van D66 Dongen, Joeri de Jong (foto onder), Ulaș Köse, Marieke Schouten en Gitta Glerum - Camfferman
Foto: Saskia Moerman