Ingezonden door D66 Dongen
Herdenken, vieren en verantwoordelijkheid
Op 4 mei stonden we samen stil bij de slachtoffers van oorlog en geweld. En op 5 mei vierden we onze vrijheid. D66 vindt het belangrijk om stil te staan bij het verleden én te kijken naar onze verantwoordelijkheid in het heden. Vrijheid is namelijk niet vanzelfsprekend. We moeten haar beschermen, elkaar steunen en openstaan voor de wereld om ons heen.
Herdenkingsbijeenkomsten in Dongen en ’s Gravenmoer
Zoals elk jaar vond ook in Dongen een indrukwekkende dodenherdenking plaats. Namens
D66 was raadslid Joeri de Jong aanwezig. Tijdens de plechtigheid sprak onder andere burgemeester Slagboom de aanwezigen toe. Een bijzonder moment was de toespraak van een Oekraïense vluchteling, die op indringende wijze de link legde tussen de oorlog en overledenen van nu en die uit het verleden. Haar woorden maakten diepe indruk: vrijheid is kwetsbaar, actueel en nooit vanzelfsprekend. Ook in's Gravenmoer werden burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesoperaties. Namens D66 waren Marieke Schouten en Annemiek van de Pas aanwezig. De herdenking begon in de Nederlands Hervormde Kerk, gevolgd door een stille tocht naar het bevrijdingsmonument. Om 20.00 uur werden twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door een toespraak van loco-burgemeester Jansen en de kranslegging.
Vrijheid en vluchtelingenopvang
D66 vindt vrijheid belangrijk en wil dat niemand wordt buitengesloten. Dit geldt niet alleen voor de mensen die hier wonen, maar ook voor vluchtelingen die door oorlog hun huis zijn kwijtgeraakt. De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Dongen is een belangrijk onderwerp voor D66. We hebben ons kritisch uitgelaten over de manier waarop de opvang wordt georganiseerd en we staan voor een zorgvuldige en humane aanpak. De recente ontwikkelingen rondom opvanglocatie De Nestel bieden ons als gemeente iets meer tijd om na te denken over een duurzame opvanglocatie. D66 vindt dat hier goed over nagedacht moet worden, zodat zowel de vluchtelingen als de inwoners zich er prettig bij voelen.
Een bijzondere tocht met het Bevrijdingsvuur
In de nacht van 4 op 5 mei werd in Wageningen, de Stad der Bevrijding, het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken tijdens het evenement Vuur van de Vrijheid. Een recordaantal van 229 loopgroepen verspreidden het vuur naar ruim 200 gemeenten – waaronder ’s Gravenmoer. De Loopgroep Oranjevereniging ’s Gravenmoer haalde het vuur op in Wageningen en liep in estafettevorm ruim 90 kilometer terug. Rond 10.45 uur kwamen zij aan in het dorp, waar het vuur om 11.00 uur officieel werd overgedragen aan wethouders Jansen en van Eenennaam. Namens D66 stonden Annemiek van de Pas en Henriet Jespers van Dongen klaar in ’s Gravenmoer om de lopers te verwelkomen. Het bevrijdingsvuur is meer dan een fakkel, het is een krachtig symbool dat vrijheid verbindt – tussen generaties, tussen dorpen, en tussen verhalen van toen en nu.
Herdenken en handelen
Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zijn niet alleen momenten van stilte en viering, maar ook oproepen tot actie. Ze herinneren ons eraan dat vrijheid kwetsbaar is en dat we ons moeten inzetten om deze te behouden. Want herdenken betekent ook leren van het verleden en bouwen aan een toekomst waarin iedereen een veilige plek heeft.
Trots op Dongen en ’s Gravenmoer
Als D66 Dongen zijn we trots op hoe we samen herdenken en vieren. Met respect, betrokkenheid en inzet van vele vrijwilligers, verenigingen, sporters en inwoners.
Meepraten?
Heeft u vragen of suggesties over het onderwerp in dit artikel? Of wilt u graag iets anders met ons bespreken? Wij horen het graag! U kunt ons altijd bereiken via de sociale media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected].
De fractie van D66 Dongen; Joeri de Jong, Ulaș Köse, Marieke Schouten en Berry van Rosmalen (tijdelijke vervanger van Gitta Glerum - Camfferman).