Ingezonden door D66 Dongen
De wachttijden in de jeugdzorg zijn lang, ook in Dongen. Kinderen en jongeren moesten in 2024 soms bijna vijf maanden wachten op een gemeentelijke indicatie voor hulp. En dat is pas het begin van een lang traject. D66 Dongen trok hierover aan de bel en blijft zich inzetten voor verbeteringen – zowel in de eigen gemeente als in de regio Hart van Brabant. “We zijn echt geschrokken van de cijfers,” zegt Marieke Schouten, fractievoorzitter van D66 Dongen. “Als je kind met serieuze problemen zit, is vijf maanden wachten op alleen nog maar de indicatie onacceptabel. Kinderen kunnen niet wachten.”
Wachten op hulp: 20 weken voor een eerste stap
Uit antwoorden op vragen van D66 aan het College van Burgemeester en Wethouders van Dongen blijkt dat de wachttijd tussen het aanvragen van jeugdzorg en het krijgen van een indicatie in Dongen in de 2 de helft van 2024 gemiddeld 20 weken was. Tel daar nog eens bovenop de wachttijd bij de zorgverlener, die pas start nadat de indicatie is afgegeven, en je kan je voorstellen dat het in veel gevallen dus langer dan een half jaar duurt voordat kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben. “We begrijpen dat het tekort aan arbeidskrachten een rol speelt,” zegt Marieke Schouten. “Maar dit mag geen excuus zijn om niets te doen. We moeten alles op alles zetten om dit te verbeteren.”
Kritische vragen
In de gemeenteraad stelde D66 aanvullende vragen over deze lange wachttijden. Waarom wisten raadsleden hier pas zo laat van? En waarom is dit niet met meer urgentie benoemd in de begroting? En de belangrijkste vraag: Is de wachttijd in de eerste maanden van 2025 nog msteeds zo lang? “Gelukkig gaf de wethouder aan dat het in 2025 veel beter gaat en dat de wachttijden sterk zijn verkort. Wij hopen dat het lukt om deze positieve lijn door te trekken ” maldus Marieke Schouten.
Regionale motie aangenomen over onafhankelijk onderzoek naar de problemen in de jeugdzorg
Niet alleen lokaal, ook regionaal komt D66 in actie. Tijdens de 2 de Verenigde Vergadering van Hart van Brabant over de jeugdzorg op zaterdag 12 april dienden Marieke Schouten en Joeri de Jong namens D66 een motie in over zorgorganisatie Crossroads. Daar kunnen hulpverleners gezinnen naartoe verwijzen bij complexe problemen. De motie vroeg om een onafhankelijk onderzoek naar de financiële en organisatorische problemen bij Crossroads. In 2024 werd namelijk duidelijk dat er een fors tekort van 11,9 miljoen euro op de dienstverlening van Crossroads was ontstaan en dat er een aantal zaken op regionaal niveau niet goed waren geregeld. Een ruime meerderheid van de aanwezige raadsleden uit de hele regio steunden onze motie. Hij werd dan ook met 40 stemmen voor en 22 tegen aangenomen. “We willen weten wat er precies is misgegaan, en vooral hoe we het in de toekomst beter kunnen doen,” zegt Marieke Schouten. “Wij denken dat een onafhankelijk onderzoek ons hierbij kan helpen.”
D66 blijft zich inzetten: lokaal én regionaal
Voor D66 is goede jeugdzorg een belangrijk speerpunt. Daarbij hoort niet alleen aandacht voor de kinderen die nú hulp nodig hebben, maar ook een kritische blik op het systeem zelf. Waarom gaan zaken mis? En hoe zorgen we dat verbeteringen echt doorwerken? In Dongen is inmiddels besloten om de tijdelijke uitbreiding van het jeugdzorgteam om te zetten naar een vaste formatie. Dat is een eerste stap. Maar D66 blijft druk zetten om de wachttijden verder terug te dringen. “Onze boodschap is helder: we moeten investeren in goede zorg voor de jeugd,” zegt Marieke Schouten. “Kinderen hebben recht op hulp die snel komt, van goede kwaliteit is en die echt het verschil maakt. Daar blijven wij ons voor inzetten – samen met ouders, hulpverleners én andere politieke partijen.”
Meepraten?
Heeft u vragen of suggesties over het onderwerp in dit artikel? Of wilt u graag iets anders met ons bespreken? Wij horen het graag! U kunt ons altijd bereiken via de sociale media (@D66_Dongen), of rechtstreeks per mail via [email protected].
De fractie van D66 Dongen; Joeri de Jong, Ulaș Köse, Marieke Schouten en Berry van Rosmalen (tijdelijke vervanger van Gitta Glerum - Camfferman).