Het doek valt definitief voor de noodopvang aan de Nestel. Per 1 februari is het afgelopen en gaan de bewoners naar andere locaties in het land.
Diverse emotionele oproepen vanuit bewoners van de noodopvang, het onderwijs, de klankbordgroep en vrijwilligers konden daar niets aan veranderen. Het verzoek om de noodopvang voorlopig nog niet te sluiten, was op de agenda van de raad gekomen door een motie van D66 en DongenPlus, die zij vlak voor het begin van de vergadering indienden.
Door: Bernadette Klerx
Maar dat trok VVD, CDA en Volkspartij Dongen niet over de streep. Die partijen vonden het belangrijker dat de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid in de gemeente niet opnieuw een deuk op gaan lopen. ‘En dat betekent dat we ons moeten houden aan de afspraken die gemaakt zijn. Env dat is éénmalige verlenging en niet meer’, was hun conclusie.
Emoties lopen hoog op
Het werd een discussie vol emoties, die eindigde met het stille, veelzeggende vertrek van de in groten getale aanwezige bewoners en vrijwilligers. Kort daarna werd het ook D66-raadslid Marieke Schouten te veel. De discussie over de noodopvang had haar zo aangegrepen, dat ze haar emoties niet meer onder controle kreeg en voortijdig de vergadering verliet. Waarna die kort geschorst werd.
Noodopvang: van weerstand naar acceptatie
Op 1 februari van dit jaar ging de noodopvang (voor 150 vluchtelingen) aan de Nestel van start; voor een half jaar was de afspraak. Aanvankelijk was er veel weerstand vanuit de bevolking, maar die verdween al snel toen bleek dat de noodopvang nauwelijks overlast of andere problemen veroorzaakte. De vluchtelingen vonden hun weg binnen de Dongense samenleving en er kwamen steeds meer vrijwilligersinitiatieven tot stand. De vraag ‘waarom verlengen we de noodopvang niet’, klonk steeds luider. De raad gaf daarvoor in juni groen licht, maar wel met de harde afspraak dat het om een éénmalige verlenging gaat. Tot 1 februari 2025 dus.
Betrouwbaarheid staat op spel
En daar zat voor CDA, VVD en Volkspartij Dongen ook meteen het dilemma. CDA-raadslid Stijn Sips: ‘In juni stonden we ook al voor een groot dilemma. Moeten we solidair zijn met de medemens of moeten we ons houden aan de afspraak die we gemaakt hebben met onze inwoners. Na zorgvuldige afweging hebben we toen gekozen voor een éénmalige verlenging. Nu staan we opnieuw voor hetzelfde dilemma. Want ja, het gaat goed met de noodopvang, maar moeten we nu weer onze belofte gaan verbreken? De belofte die we in juni ook al verbroken hebben. Wat doet dat met het vertrouwen in de gemeente? Het draagt ook niet bij aan het creëren van een draagvlak als we het straks moeten gaan hebben over de mogelijke komst van een AZC naar Dongen. Bovendien hebben wij problemen met dit korte tijdsbestek. Andere Dongenaren hebben nu niet de kans gehad zich te laten horen’. Ook Cees Zwaal (Volkspartij Dongen en Perry Wens (VVD) gaven aan dat geloofwaardigheid naar de inwoners toe nu voor hen het belangrijkste is.
Kiezen voor menselijkheid
D66, Dongen Plus en de 6 insprekers vonden dat de menselijkheid zwaarder moest wegen. Taalvrijwilliger Wim Baijens vatte het algemene gevoel van de insprekers treffend samen: ‘Ik weet dat er afspraken zijn gemaakt en dat u zich als bestuurder daar aan wilt houden. Maar u kunt ook kijken naar de mensen en hun welzijn. U mag als bestuurder afwegingen maken. De vraag is of u kiest voor de gemakkelijke weg van afspraak is afspraak of durft u te kiezen voor de weg van medemenselijkheid.’ En zo dachten D66 en DongenPlus er ook over. ‘Wij hebben deze motie mee ingediend vanwege de vele positieve reacties uit de samenleving. Vanuit menselijk oogpunt zou je moeten verlengen. Heel jammer dat deze motie het niet haalt. Een grote schande voor ons als raad,’ oordeelde Bas Evegaars.