Een eenmalige investering van 2,8 miljoen. Daarmee moet de asielopvang aan de Nestel een flinke opknapbeurt krijgen. Want nu de gemeenteraad groen licht heeft gegeven voor het openhouden van de Nestel tot september 2027, moet er wat gebeuren aan de locatie.
De Nestel is immers in februari vorig jaar neergezet als noodopvang voor 6 maanden. Nu die 6 maanden 3,5 jaar gaan worden, is het niet moeilijk om te bedenken dat twee tenten met daaromheen slaapunits en sanitaire voorzieningen niet meer voldoen. De komende maanden wordt er dan ook keihard gewerkt om de opvang beter leefbaar en vooral ook duurzamer te maken.
Door: Bernadette Klerx
Gebreken: verstopte toiletten en hoge energiekosten
De huidige inrichting is nu ruim een jaar in gebruik en vertoont al de nodige gebreken. ‘Sanitaire units raken steeds vaker verstopt vanwege het tijdelijke leidingwerk, de grote paviljoens zijn onvoldoende geïsoleerd en het ontbreekt aan kleinschalige gezamenlijke ruimtes voor bijvoorbeeld werken in stilte, bidden, Nederlandse les en recreatie,’ schetst het College de huidige situatie. Daarnaast rijzen de energiekosten de pan uit.
Duurzaam en leefbaar
Kortom, er moet iets gebeuren, ‘want zo doorgaan is geen optie’ liet wethouder Ankie de Hoon eerder al weten. Dat was overigens al duidelijk toen de raad eind vorig jaar besloot de noodopvang te laten staan tot 2026. Het College ging daarop meteen aan de slag met plannen maken en bedrijven benaderen om de locatie meer duurzaam en beter leefbaar te maken.
Ze vroeg daarvoor bij het Ministerie een eenmalige investering aan. Die werd eerst geweigerd en tot ieders verrassing een paar dagen later alsnog toegekend, maar dan wel onder de voorwaarde dat de locatie nog een jaar langer (t/m augustus 2027) blijft staan en dat er iets meer vluchtelingen opgevangen worden (168 in plaats van de 150 die er nu wonen). Alleen dan is de investering rendabel te maken. En daar heeft de meerderheid van de gemeenteraad donderdag in een extra vergadering groen licht voor gegeven. Dat betekent dat de Nestel er over een paar maanden heel anders uit ziet.
Tenten worden woongroepen
De tenten gaan weg. Dat zal het meest in het oog springende verschil zijn. Daarvoor in de plaats komen er woongroepen: dat zijn slaapunits, die aan elkaar geschakeld worden. Een woongroep bestaat uit 6 slaapunits met ieder 4 bedden: 24 bedden per woongroep dus. Er komen 7 van zulke woongroepen op het terrein, die plaats bieden aan 168 vluchtelingen. Iedere woongroep krijgt eigen sanitaire voorzieningen, zodat de bewoners van de opvang niet meer met de toiletrol onder de arm naar de sanitairgebouwen hoeven te lopen. Daarnaast kan elke woongroep straks zelf koken. Dat is een heel stuk goedkoper dan de huidige catering.
Energiekosten lopen uit de klauwen: betere isolatie
En dan de energiekosten. Die lopen echt gigantisch uit de klauwen. Daar kan dus een grote besparing worden gehaald. Want ‘op dit moment wordt er enorm veel energie verspild’, constateert het College. ‘De tenten zijn niet geïsoleerd. De kosten voor het warmhouden of koelen van deze ruimtes zijn gigantisch. De isolatie van de slaapunits laat ook te wensen over, want zij verliezen veel warmte in de winter omdat ze los staan. Naast de reguliere stroomaansluiting zijn er meerdere aggregaten nodig om de locatie van voldoende stroom te kunnen voorzien.’ Betere isolatie van de units en gemeenschappelijke ruimtes voorkomt dat de energie letterlijk de lucht in vliegt.
Personeel
Daarnaast heeft het College ook nog gekeken naar personele kosten, zoals beveiliging en woonbegeleiding en facilitaire zaken. Ook daarin konden forse besparingen doorgevoerd worden. Wel blijft er 24/7 beveiliging op de locatie aanwezig. Het langer openhouden van de Nestel kost de gemeente overigens geen cent: het ministerie betaalt alle kosten.
‘Verbouwing’ voor 1 juli klaar
De komende maanden wordt hard gewerkt om de ‘verbouwing’ voor 1 juli afgerond te hebben. Tegelijkertijd is er ook weer een communicatietraject opgestart. Alle betrokkenen (bewoners van de Nestel, omwonenden, leden klankbordgroep, vrijwilligers, maatschappelijke partners en scholen, regiogemeenten) zijn al ingelicht over de nieuwe situatie. Zij worden steeds op de hoogte gehouden over het verdere verloop. Daarnaast loopt de reguliere communicatie ook gewoon door. Alle info over de opvang is te vinden op dongen.nl/opvang/noodopvang.