Anthon Timm is donderdag in een extra raadsvergadering officieel geïnstalleerd als wethouder van Dongen.
Hij is de opvolger van Denise Kunst die onlangs opstapte na ophef over de ‘vergeten meters’ voor de kinderopvang bij de nieuwbouw van de Biezenkring. Met de benoeming van Timm is het College weer op volle sterkte. Hij gaat tot de verkiezingen van 2026 aan de slag voor 0,8 fte.
Door: Bernadette Klerx
Gemakkelijk contact leggen
Afgelopen zaterdag heeft de nieuwe wethouder al met een flink aantal Dongenaren kennis gemaakt tijdens de maandelijkse Praat op Straat van de Volkspartij Dongen. En dat is hem goed bevallen. ‘Ik vond het erg leuk om met de Volkspartij op straat te staan. Het viel me op dat de mensen hier heel hartelijk en open zijn. Dat het gemakkelijk is om contact te leggen’, is zijn eerste indruk. En dat is ook precies wat Timm graag doet. Naar de mensen toe gaan 'Je hebt een papieren werkelijkheid en die is ook belangrijk, maar je moet die altijd toetsen aan de mensen in de een gemeenschap. Dat is ook de charme van het wethouderschap.’
Anthon Timm maakte voor de eerste keer kennis met Dongen tijdens een vakantie. ‘Mijn vrouw en ik fietsen graag en tijdens een vakantie hebben we een keer een rondje Brabant gedaan. Toen zijn we ook langs Dongen gekomen, maar verder kende ik de gemeente niet. Hij kijkt er ook vooral naar uit om contacten te leggen met de mensen en de vele verengingen, want dat is he al duidelijk geworden. ‘Ik heb gemerkt dat Dongen een rijk verenigingsleven heeft’.
Ervaren bestuurder
Anthon Timm is 60 jaar oud en woont in Krimpen aan den IJssel. En daar blijft hij ook wonen omdat zijn wethouderschap maar tijdelijk is. Hij is een ervaren bestuurder, die gepokt en gemazeld is in de lokale politiek. Hij was onder meer wethouder, fractievoorzitter en raadslid voor de VVD in zijn woonplaats. Daarnaast is hij in zijn woonplaats en de regio ook actief betrokken bij verschillende sociaal-maatschappelijke organisaties.
De Volkspartij Dongen heeft bij de zoektocht naar een nieuwe wethouder bewust gezocht naar een ervaren bestuurder, die snel en goed kan doorpakken op belangrijke dossiers, die tot aan de verkiezingen in maart 2026 op de Dongense politieke agenda staan. Een van die dossiers is de scholenhuisvesting. Of Timm die portefeuille ook krijgt is nog niet zeker, want komende dinsdag gaat het College de definitieve portefeuilleverdeling vaststellen.
Oppositie: vier wethouders is onnodig
De oppositiepartijen D66, VVD en Dongen Plus stemden overigens tegen de kandidatuur van Timm. Niet vanwege de persoon, maar omdat zij tegen een vierde wethouder zijn. ‘Wij hebben in 2022 tegen de vierde wethouder gestemd, afgelopen november (na het vertrek van wethouder Kees de Jong) weer en dat doen we vandaag ook weer’, verklaarde D66-raadslid Marieke Schouten. ‘Wij twijfelen niet aan de kwaliteiten van de heer Timm, maar wij hebben de meerwaarde van de extra wethouder onvoldoende teruggezien. De extra kosten van een vierde wethouder wegen niet op tegen de vermeende voordelen. Wij hadden liever gezien dat de portefeuilles verdeeld werden over de drie wethouders.
En dat vonden ook Jan Kennekens van DongenPlus en Frans den Broeder (VVD). ‘Wij vonden in 2022 de vierde wethouder niet nodig en ons standpunt is niet veranderd. Inmiddels zijn we toe aan de 6e wethouder in drie jaar tijd. Een vierde wethouder is volstrekt onnodig met nog maar 11 maanden te gaan,’ vond Frans den Broeder. Jan Kennekens(DongenPlus): ‘Drie wethouders moet voldoende zijn voor Dongen. Wat is de effectiviteit van een extra wethouder voor die korte tijd? En waarom haalt de Volkspartij Dongen een wethouder van zo ver?’