Raad gealarmeerd door cijfers: Dongense jeugd drinkt te veel en voelt zich vaker eenzaam

Foto: Pixabay

Gaat het echt zoveel slechter met de Dongense jeugd dan met de jeugd in andere plaatsen? En hoe komt dat dan? Die vragen bleven gisteren nog onbeantwoord in de gemeenteraad. Maar de problematiek was duidelijk onderwerp van bezorgdheid.

Het was D66 die ‘de staat van de Dongense jeugd’ ter sprake bracht. De partij was gealarmeerd door cijfers die aantonen dat het niet goed gaat met de Dongense jeugd in de middelbare schoolleeftijd . In vergelijking met gemeentes uit de regio scoren ze op veel fronten slechter. Het alcoholgebruik is fors hoger, ze kampen met psychische klachten, en voelen zich vaker ongelukkig en eenzaam. ‘Wij worden heel verdietig en moedeloos van deze berichten. Waarom is onze Dongense jeugd toch zo kwetsbaar en hoe gaan we dat oplossen’, vroeg Marieke Schouten.

Door: Bernadette Klerx

Alcoholgebruik fors hoger
De schokkende cijfers kwamen uit de Nota Gezondheid Midden-Brabant.Daaruit blijkt onder meer dat het alcoholgebruik onder Dongense jongeren fors hoger ligt dan in omliggende gemeentes. De gemeente vermoedt dat dat misschien komt omdat veel ouders het best verantwoord vinden om hun kroost onder de 18 jaar alcohol te laten drinken en omdat minderjarigen in Dongen gemakkelijk aan alcohol kunnen komen. Bovendien is ook gebleken dat er op het gebied van naleving van alcoholgebruik bij cafés en sportkantines nog wel een slag te maken is. Onderzoek in 2018 en 2023 heeft aangetoond dat slechts 1 horecagelegenheid de regels op alcoholgebruik heeft nageleefd.

Naleving van regels
Voor D66-raadslid Marieke Schouten aanleiding om te vragen of er dan niet steviger ingezet moet worden op handhaving van de regels. Maar zij wilde vooral ook weten wat de oorzaken zijn dat het in ieder geval met een deel van de Dongense jeugd niet goed lijkt te gaan.

Oorzaak achterhalen
Wethouder Denise Kunst had het antwoord ook niet voorhanden. ‘Wij hebben inderdaad ook gezien dat het alcoholgebruik onder Dongense jeugd veel hoger ligt dan wenselijk. Maar de oorzaken nachterhalen is lastiger. Op het Cambreurcollege en op andere scholen in de regio lopen allerlei projecten en ook landelijk zijn er campagnes. Steviger handhaven in de horeca en kantines kan ook een mogelijkheid zijn.’

VVD-raadslid Frans den Broeder vond toch wel dat het noodzakelijk was om de oorzaken te achterhalen en deed een dringende oproep aan de wethouder om daarover met de GGD in gesprek te gaan. ‘Want dan kan je het met gerichte acties oplossen’, vond hij. En dat beloofde de wethouder: ‘Ik ga in gesprek met de GGD om uit te vissen of het mogelijk is de oorzaken te achterhalen en dan koppel ik dat naar u terug.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen