AVRI winnaar ‘Beste Kerstshow van Nederland 2018’

Foto: Fred Roest, fotografie voor Tuinzaken - TPK Media

De strijd is gestreden in de verkiezing van De Beste Kerstshow van Nederland 2018. De winnaars zijn donderdag 6 december bekend gemaakt tijdens de officiële prijsuitreiking in Reeuwijk. AVRI werd winnaar in de categorie ‘Beste Kerstshow MIddel’. De verkiezing van de Beste Kerstshow van Nederland wil het niveau van kerstshows in Nederland naar een (nog) hoger niveau tillen en tuincentra stimuleren tot inspirerende shows met aandacht voor elementen als duurzaamheid en klantgerichtheid.

Uit de competitie komen uiteindelijk zes winnaars; drie winnaars van de vakjuryprijs en twee specifieke vakjuryprijzen, voor uitblinkers in de categorie Originaliteit en Beste KiKa-kerstbalpresentatie. Ook is er een aparte prijs die door de branche wordt toegekend.
Kerstshows volgens de jury
‘Het is ook dit jaar weer een feestje om de kerstshows in de Nederlandse tuincentra te bezoeken. De bezochte shows zijn sprankelend, vernieuwend, creatief, commercieel, van hoge kwaliteit en gemaakt met liefde en toewijding van personeel. Van een kerstbazaar waar je lekker kunt rondsnuffelen tot een chique warenhuis waar je naar hartenlust woonideeën kunt opdoen; tuincentra zijn ‘the place to be’ met kerst.’

Opvallend dit jaar in de kerstshows: de natuurlijke kerst, veel goud en – heel nieuw – de botanische kerst. Het theaterthema is populair, net als het klassieke kerstthema in rood en groen, soms met wit. Ook is er traditiegetrouw aandacht voor goede doelen, met wensvijvers waarin gul wordt gedoneerd: het Rode Kruis, CliniClowns, het Leger des Heils. En mooie initiatieven als een wensboom. De tuinbranche heeft dit jaar een gezamenlijk goed doel waarvoor in de shows gestreden wordt: de KiKa-Kerstbal, waarvan de opbrengst is voor Stichting Kinderen Kankervrij.

Verkiezing Beste Kerstshow 2018
Van de deelnemende tuincentra zijn er per categorie drie genomineerd door een vakjury, die uiteindelijk één tot winnaar uitroept. Dat gebeurt op grootte van de winkel (niet op grootte van de kerstshow) in de categorieën: klein (tot 5.000 m2), middel (5.000-10.000 m2) en groot (groter dan 10.000 m2).

De beoordeling gaat verder dan alleen de kerstshow. Ook aspecten als toegankelijkheid van de afdelingen, pakgemak van de producten, horeca en food, personeel, sfeer en hospitality tellen mee in het eindoordeel. Winnaars van de Beste Kerstshow doen het allemaal net even beter dan de concurrentie: klanten worden verwelkomd, geholpen, geadviseerd, soms verwend maar hebben uiteindelijk allemaal een fijne en bijzondere shopervaring. Naast vakjuryprijzen in de categorieën klein, middel en groot zijn er ook deelprijzen voor de beste Kika-Kerstbal presentatie en originaliteit en is er een brancheprijs.

 

Winnaar Beste Kerstshow Middel
Bij de categorie Middel was het weer een nek aan nek-race dit jaar, tussen onbetwiste kersttoppers, die een geheel eigen invulling geven aan de kerstshow. Genomineerd zijn AVRI Bloem- en Tuincentrum, Groencentrum Witmarsum, Coppelmans Valkenswaard.

Uit het juryrapport:
‘AVRI Bloem- en Tuincentrum brengt heel veel beleving in een sprookjesachtige kerstsfeer met prachtige decoraties. Groencentrum Witmarsum heeft een spoorthema, met een spoor van bielzen, waarop de kerstman zal arriveren. In het weekend is er een heuse conducteur en machinist aanwezig. Bij Coppelmans Valkenswaard is het gezellig, met veel sfeerkamers en slimme presentaties/etalages met fraaie lichtgevende vensters. Hier zijn ze goed met deco en behalen ze met een eenvoudige insteek een top resultaat.’

AVRI Bloem- en Tuincentrum uit Oosteind is de winnaar van de Beste Kerstshow van Nederland in de categorie Middel! Zij hebben volgens de jury onbetwist de beste show, de meeste entertainment en commerciële slimmigheid in de middelste klasse.

Jury: ‘Bij AVRI dompelen ze bezoekers onder in Brabantse gezelligheid en wordt je echt onderdeel van het verhaal, onder meer door de fantastische showentree, de gang met muziek die je doorgaat, waar je als bezoeker vertraagt en om je heen kijkt om niets te missen. De sfeer wordt vastgehouden alle afdelingen door. Wat is dit goed gedaan! Ook mooi: ze zetten een eigen pendelbus in voor bejaarden om de show te bezoeken en trekken volk uit de wijde regio. Ze hebben een duidelijk lijntje met de Efteling; maar de waterlelies draaien hier ook prachtig. Fantastisch is het fotomoment op de showbank, met de grote aap ernaast.’

De winnaars in de andere categorieen zijn dit jaar:

Winnaar Beste Kerstshow Klein: Coppelmans Helmond
Winnaar Beste Kerstshow Groot: Tuincentrum Leurs  Venlo en Intratuin Duiven.

De nieuwste prijs in de verkiezing is die voor de beste KiKa-Kerstbal presentatie. De prijs gaat naar Coppelmans Valkenswaard

Originaliteitsprijs
Er is een aantal shows die onderscheidend zijn qua originaliteit. Die verdienen een aparte vermelding – met een aparte prijs. Winnaar van de originaliteitsprijs is Intratuin Apeldoorn.

 

Verkiezing groot succes
De verkiezing van De Beste Kerstshow beleeft dit jaar haar vijfde editie. Net als voorgaande jaren is het animo onder tuincentra groot, dat blijkt uit het grote aantal deelnemers. De competitie is een initiatief van tuincentrum-vakblad TuinZaken, in samenwerking met brancheorganisatie Tuinbranche Nederland.

Reacties