Maak kans op een mini-drone in Brabant Magazine

Het gebruik van drones – onbemande vliegtuigjes met of zonder camera – neemt snel toe. Ook in Brabant. In het nieuwste Brabant Magazine een artikel over drie toepassingen met drie verschillende drones. Van natuuronderzoek tot beregening van gewassen. Lezers maken bovendien kans op een mini-drone.

Een zwart, driehoekig toestelletje van piepschuim vloog in september vorig jaar over de natuurgebieden Kampina, Brabantse Wal en De Groote Peel. Doel: de verdroging van de gebieden nauwkeurig in kaart brengen. Voor dit soort professionele toepassingen worden drones steeds vaker ingezet. Niet militairen, maar akkerbouwers, videomakers en onderzoekers werken ermee. En de provincie ook.

Regels
Zo liet de provincie videobeelden maken van zeven locaties op de provinciale weg N279 langs het Wilhelminakanaal tussen ’s-Hertogenbosch en Veghel. Die video-opnamen zijn gebruikt om in beeld te brengen hoe de situatie op de locaties toen was en nu is.

Alleen gecertificeerde bedrijven mogen met professionele camera’s de lucht in. Het bedrijf van Paul Raats in Eindhoven is één van de ongeveer tien bedrijven in Nederland. Voor de opnames van de N279 gebruikte Raats een octocopter: een drone met 8 propellors. Maar dat mag niet zomaar. “Je mag alleen vliegen met een ontheffing”, vertelt hij. Daarnaast is een praktijkexamen verplicht en moet de drone gekeurd zijn. Per vluchtdag moet je je als vlieger ook nog vooraf melden bij de provincie en de gemeente. Raats: “Die regels zijn op zich prima. Graag zouden wij wel zien dat er bij invoering van de nieuwe wetgeving op 1 juli mogelijkheden komen om op de dag zelf nog te kunnen vliegen. Voor fotojournalistiek is dit essentieel.”

Bodem scannen
Een heel andere toepassing van drones zien we in de agrarische sector. Er is zelfs al een woord voor: precisielandbouw. Aardappelboer Jacob van den Borne in Reusel is erin gespecialiseerd. De bodem scannen, gewasbescherming, beregening, gewasmeting, boomhoogtes meten, schaduwzones vaststellen, alles doet Van den Borne tegenwoordig met twee of drie drones. “Ik werk met verschillende type drones. Gewone spiegelreflexcamera’s, maar ook mini-sport-camera’s of camera’s waarmee je de voedingstoestand van een aardappel kunt zien, of de hoeveelheid loof.”

Particulier gebruik
Drones worden niet alleen professioneel gebruikt. Steeds meer particulieren zijn er hobbymatig mee bezig. Dat mag, maar er is regelgeving voor, die valt onder die voor modelvliegtuigen. Zo mag je niet vliegen boven bebouwing, mensenmenigten, auto(snel)wegen en spoorlijnen, en mag je niet hoger vliegen dan 300 meter. Wil je ook eens een dronevlucht maken? Doe dan mee aan de Brabant Magazine Dronequiz en maak kans op je eigen mini-drone met camera: www.brabantmagazine.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen