Met Cadans naar Swing-iT

Foto:

Het Swing-iT PR-team is weer op pad gegaan om een interview af te nemen, dit keer met Monique van Strien en Ellemiek Akkermans van Zanggroep Cadans uit Oosterhout, het koor dat aan het Swing-iT project meewerkt. 

Zangroep Cadans is ontstaan vanuit SIPJO, Stichting Inter-Parochieel Jongerenkoor Oosterhout, op het moment dat dit koor stopte  is er met een aantal leden een doorstart gemaakt. Echter behoorden de leden op een gegeven moment niet echt meer tot de groep ‘jongeren’ en daarom hebben ze een prijsvraag uitgezet om een nieuwe naam voor de Zanggroep te bedenken, waarbij de naam ‘Zanggroep Cadans’ als winnaar uit de bus kwam. Monique; “We vonden de betekenis van Cadans, we gaan mee in het ritme, heel goed bij onze groep passen”. Het koor telt vandaag de dag ongeveer 50 leden, zowel mannen als vrouwen, in de leeftijd van 25 t/m 65 jaar oud. En niet alleen de leeftijden zijn heel divers binnen dit koor, ook de muziekkeuze gaat alle kanten op. Van licht klassiek tot pop en van musicalnummers tot Top40 muziek. Ellemiek “Dat is dan ook onze sterke kant, dat wij diverse stijlen aangaan en ook aan kunnen”.   
Het koor repeteert iedere donderdag onder leiding van dirigent Niels Loose die sinds januari 2010 voor het koor staat. Cadans treedt gemiddeld zo’n 3 à 4 keer per jaar op. Het is dan ook zo dat er tijdens de repetities in de meeste gevallen ook naar zo’n optreden toe wordt gewerkt. Als een optreden dan achter de rug is, staat er vaak al weer een volgend optreden op de planning waar dan weer volop aandacht aan wordt besteedt. 
Op de vraag welk optreden het hoogtepunt is uit de carrière van Cadans, antwoordden Monique en Ellemiek; “het Promsconcert dat wij als Zanggroep Cadans in 2007 hebben georganiseerd en uitgevoerd “ Het was de eerste keer dat er in Oosterhout een promsconcert werd opgevoerd. Het was voor ons heel gaaf om aan zoiets groots mee te werken en dat de drie avonden volledig uitverkocht waren maakte het voor ons nog specialer”. 
De link met Harmonie Aurora is ontstaan tijdens de galaconcerten in 2008 toen zij een groots project koor wilden vormen. Veel leden van onze zanggroep hebben hier toen aan deelgenomen. Een jaar later organiseerde Zangroep Cadans haar tweede promsconcert in Oosterhout en werd Harmonie Aurora gevraagd om aan deze concerten deel te nemen”. 
Zanggroep Cadans kijkt erg uit naar de “Swing-iT” concerten. “Toen we door Harmonie Aurora gevraagd werden om aan het Swing-iT project deel te nemen, hebben we er natuurlijk wel eerst goed over nagedacht. Het is een groot project en er gaat veel tijd in zitten, maar toen we het aan de leden voorlegden werd de vraag direct enthousiast ontvangen. Het is voor ons weer een mogelijkheid om ons te laten zien en het publiek te verrassen dat wij dit ook aankunnen. Voor ons is dit project ook bijzonder om mee te maken, er hangt een gemoedelijke sfeer en je maakt het ook echt samen. En dat de concerten dan ook nog plaatsvinden in zo’n indrukwekkend pand dat maakt het plaatje helemaal compleet. Het wordt één groot feest en een reis langs verschillende stijlen”.
Zanggroep Cadans is altijd op zoek naar vernieuwende ideeën en projecten en naar iets dat nog niet eerder in Oosterhout is gedaan. In de toekomst zullen er dan waarschijnlijk nog veel leuke en uitdagende projecten volgen. Na Swing-iT gaat de zanggroep toewerken naar het 25 jarig bestaan van Cadans dat in 2018 zal plaatsvinden. Wilt u op de hoogte blijven van de toekomstige optredens en projecten van zanggroep Cadans:  www.zanggroepcadans.nl     
Swing-iT ziet uit naar de samenwerking met Zanggroep Cadans.