Ingezonden: Door het groen en langs de bomen, de raad op de fiets!

sep 15 2023, 9:40 D'n Ham Vandaag
boom231
Ingezonden door D66 Dongen
Misschien heb je ons donderdag wel zien fietsen. We waren namelijk door een aantal betrokken ambtenaren uitgenodigd voor een fietstocht door onze gemeente. Het groen- en bomenbeleidsplan staat de komende raadsvergadering op de agenda. Hoog tijd dus om de balans op te maken: hoe staat het eigenlijk met het groen en de bomen in de gemeente Dongen?
Fietsen tussen de bomen
We gingen van start in Dongen-Vaart waar we meteen uitleg kregen over de bomen die over de Vaart hangen. Nadat de gemeente een aantal jaar geleden ondergronds ruimte heeft gemaakt voor de wortels van de bomen, lijken zij het weer wat beter te doen. Vanuit Dongen-Vaart fietsten we via ’s Gravenmoer door naar Dongen. Dat was hier en daar voor Marieke en Gitta best een uitdaging, zo zonder elektrische fiets. Het tempo zat er namelijk goed in!
Groen en grijs
We fietsten niet alleen door de mooie, groene stukken. We fietsten ook door wijkgedeelten waar weinig tot geen groen is, zogeheten ‘grijze’ delen. Bijvoorbeeld delen van de wijk de Biezen en in het centrum. Daar spraken we met ambtenaren over de hittestress die dit oplevert, maar ook het probleem van ruimtetekort. In veel ‘grijze’ stukken is het zo vol gebouwd dat er geen groen meer tussen past, zonder de wijk drastisch te veranderen. Geveltuintjes of groene voortuinen zouden dan een oplossing kunnen zijn.
Meer kwalitatief goede bomen
boom232
Na de fietstocht hadden we in het gemeentehuis een expertmeeting met mensen van verschillende groen- en bomenbedrijven die voor onze gemeente werken. In een expertmeeting gaat de raad in gesprek met specialisten over een bepaald onderwerp. Naar aanleiding van vragen van de D66-fractie ontstond er een discussie over de kwaliteit of kwantiteit van bomen. Oftewel als je moet kiezen, kun je dan beter bestaande bomen goed houden of meer bomen planten? Want grote bomen hebben veel bladmassa en zorgen voor verkoeling en schone lucht, maar zijn kostbaar om extra te planten. Aan de andere kant zijn er ook nieuwe bomen nodig die de tijd moeten krijgen om te groeien zodat zij over 50 jaar hun bijdrage kunnen leveren. Wat D66 betreft gaat het dus niet om kiezen, maar is zowel het behoud van de huidige bomen als het planten van nieuwe bomen voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen heel hard nodig.
Voorbereiding van de raadsvergadering
Ons standpunt over kwaliteit en kwantiteit en de verdere informatie van de fietstocht nemen we mee in onze voorbereidingen voor de komende raadsvergadering. Wij vonden het een erg nuttige en inspirerende fietstocht. Misschien kunnen we wel vaker een stukje fietsen met de raad voor de vergadering!
Namens de D66 fractie,
Marieke Schouten, Gitta Glerum-Camfferman en Berry van Rosmalen