Cinemaclub Dongen timmert aan de weg

Foto:

Even een bioscoopje pikken. Een filmpje doen. Het kan nu even niet. Netflix , HBO en andere streamingsdiensten spinnen er garen bij. Toch gelooft de leiding van de Dongense Cinemaclub in de toekomst van het filmtheater.

Veel Dongenaren verlangen terug naar een ‘open’ Volckaerttheater om weer te kunnen genieten van de sfeer, het grote scherm en het echt uitgaan. Bioscopen zijn er in overvloed. Heel vroeger had elk dorp wel een bioscoop. Concurreren met de grotere jongens in de stad was een tijdje een soort van sport en werd voor veel exploitanten meer een hobby dan een bron van verdiensten. Er zijn wel nog steeds grote commerciële bioscopen met meerdere zalen en programma’s. Leuk, maar voor velen erg duur en te commercieel ingesteld. Zij richten zich daarom veelal op ‘grote’, populaire titels en producten en bijvoorbeeld bekende Hollywood-films.

Filmtheaters en filmhuizen tonen vaak, maar niet uitsluitend, kleinere, kunstzinnige films. Deze films hebben een minder grote doelgroep en zijn daarom commercieel minder interessant. Tot die groep hoort ook het filmtheater van de Volckaert in Dongen. Op zich is de zaal niet echt klein, maar wel geschikt voor de ‘betere’ film.

We hadden in de serie van interviews van niet essentiële bedrijven of instellingen in coronatijd een virtueel gesprek met drie enthousiaste filmgenieters die gerust ook deskundig kunnen worden genoemd. Bartjeroen Haselbekke, Paul Beckers en Johan van Engelen. Zij en de trouwe bezoeker houden het Volckaert theater open en de daar te tonen films de moeite waard. Er zijn bovendien grote plannen.

Voor de mensen die jullie nog niet kennen: Wie zijn jullie?
Goede vraag. We komen nog steeds mensen tegen die nog niet van ons initiatief hebben gehoord. Daarom stellen we ons graag voor. Cinemaclub Dongen bestaat al sinds het najaar van 2012. We draaien wekelijks film in de theaterzaal van De Volckaert. We hebben de beschikking over een prachtige zaal met ca 200 stoelen, een projectiescherm van 24m2 en Dolby 5.1 geluidsinstallatie. Een zaal die qua techniek te vergelijken is met de reguliere bioscopen.

Wat voor films draaien jullie?
We draaien films die in de regel te zien zijn in de filmhuizen en filmtheaters. Ons doel is zowel om bezoekers te boeien en te vermaken maar ook andere perspectieven aan te reiken. Sommige films zijn erg heftig, zoals de documentaire ‘For Sama’ waarin op basis van originele beelden te zien is hoe het Syrische leger het verzet in rebellenbolwerk Aleppo probeerde te breken. Maar we draaien ook humoristische films, De beentjes van Sint Hildegard met Herman Finkers in de hoofdrol is hier een voorbeeld van. Kortom: we streven naar een afwisselende programmering die een
breed publiek trekt. Het Dongens publiek weet dit te waarderen want onze voorstellingen werden afgelopen filmjaar (buiten Coronatijd) bijna 3000 keer bezocht. Daarnaast hebben we een vaste groep van ongeveer 500 mensen die we wekelijks op de hoogte houden van de het programma en in de ontwikkelingen binnen de vereniging.

Hoe gaan jullie om met de Coronacrisis?
Het is voor iedereen een lastige tijd waarin het juist extra belangrijk is om je gedachten te verzetten door sport, spel, muziek of film. Uiteraard hebben we er alle begrip voor dat de beperkende maatregelen ons op dit moment dwingen om de deuren gesloten te houden. Vorig jaar hebben we een aantal periodes kunnen draaien. Om te kunnen voldoen aan de voorschriften, hebben we destijds een reserveringssysteem ingericht om het aantal bezoekers op 30 te maximeren. Gelukkig beschikken we over een zaal met ruim 200 zitplaatsen, waardoor het makkelijk is om de 1,5 meter afstand tussen bezoekers in acht te nemen.

Het blijft vooralsnog behelpen. Voor de Coronatijd was het gebruikelijk dat we na afloop van de film een drankje deden op het plein van De Volckaert. We horen van veel bezoekers dat ze uitkijken naar het moment dat dat weer mogelijk is. Voor veel mensen is de film hun wekelijks uitje en wij bieden hen de mogelijkheid contacten te leggen. Dat maakt het avondje uit echt compleet. We prijzen ons gelukkig met een gemotiveerd team van zo’n 14 vrijwilligers die de kassa, techniek en bar verzorgen. Mensen met een passie voor film. Als de landelijke maatregelen straks weer worden teruggeschroefd, staan wij klaar om de Dongen weer een mooi filmaanbod voor te schotelen.

Zijn platforms als Netflix en HBO een gevaar voor jullie voortbestaan?
De pandemie zorgt voor populariteit van thuisbioscoop en zij zijn op dit moment in het voordeel. Maar op het moment dat weer normale tijden aanbreken zal de echte filmliefhebber weer het theater opzoeken. Zowel voor de film (de meeste theaterfilms zijn niet te zien op Netflix etc.) als voor de beleving. Vergelijk het met voetbal. Elke wedstrijd kun je live zien op ESPN, maar de echte liefhebber snakt naar stadionbezoek en dat begrijpen wij.

Wat zijn jullie ambities?
Wij vertonen films via dvd of Blu-Ray. Daar zitten nadelen aan. Op termijn zullen dvd/bluray verdwijnen. Daarnaast komen deze gegevensdragers pas beschikbaar ca 6 maanden nadat de film in de bioscoop te zien was. Onze wens is om hedendaagse en recent uitgekomen films te vertonen. Om dat te bereiken moeten we aan de eisen van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NvBF) voldoen. Dan doen we, op een na, nl. het beschikken over een DCP-projector en daar is een forse investering mee gemoeid.

En, is er al een plan?
In 2018 is dit project binnen onze organisatie opgepakt. Dat heeft er o.a. toe geleid dat in 2019 de vereiste geluidsinstallatie Dolby 5.1 in de zaal is aangelegd wat een “boost” geeft aan de beleving van de film. Vervolgens hebben we een sponsorcommissie samengesteld. Begin 2020 zou deze starten maar hier gooide de pandemie roet in het eten. Hoewel nog niet “full-speed” hebben verschillende bedrijven hun medewerking toegezegd, dus dat is hoopvol. Vervolgens zijn we fondsen gaan werven. Allereerst hebben wij de gemeente Dongen benaderd, ervan uitgaande dat nieuwe initiatieven op cultureel gebied zouden worden ondersteund. Helaas bleek dat hiervoor geen ruimte is. We hebben nog enkele ijzers in het vuur. Het belangrijkste is dat we knettergezond zijn. Van de totale investering is de helft al aan kasmiddelen beschikbaar. Het kost een hoop energie maar we zijn hoopvol dat ook Dongen over een tijdje een volwaardig filmhuis binnen haar cultuuraanbod heeft.

Hoe kan de lezer met jullie in contact komen?
Wil je helpen ons doel te bereiken mail dan naar [email protected]. Wil je informatie over ons programma; kijk dan op de website: www.cinemaclubdongen.nl of op onze facebookpagina.

Foto boven: Bartjeroen Haselbekke (l), Paul Beckers (m) en Johan van Engelen (r). Foto: Remco den Boer.

Met dank aan: Piet Eelants/dongenhomespot

Reacties