'Mijmeringen' is een wekelijkse column van Dongenaar Rinus Krijnen.
Afvalscheiding
De overheid wil een voorbeeld stellen om verstandig om te gaan met ons afval en dat mag dan de burger uitvoeren. Niks mis met de doelstelling dat we zuinig om moeten gaan met ons milieu, maar het bezorgt de eenvoudige burger de nodige hoofdbrekens. We hebben drie rolcontainers voor papier-, groen- en restafval, die je ergens op je terrein weg moet zetten. Dat is al wat. Deze bakken zijn overigens een prima opstapje voor het dievengilde om op het dak van je garage of aanbouw te komen, waardoor de veiligheid van je huis ineens een issue wordt.
Naast de drie bakken wordt PMD apart opgehaald in zakken; (PMD staat voor plastic zakken, metalen verpakkingen (zoals blik) en drankkartons). Glas breng je opgedeeld in kleuren naar de diverse glasbakken; kleding, frituurolie en batterijen breng je ook naar inzamelpunten en voor de rest van het afval moet je naar de milieustraat of voer je particulier af. Zomaar iets weggooien, zoals vroeger in de grijze vuilnisbakken is er niet meer bij.
De afvalscheiding moet er dus voor zorgen dat we beter omgaan met ons milieu. Een bijkomend voordeel zou zijn dat de kosten voor vernietiging of recycling lager zijn dan wanneer je alle rommel ongesorteerd aanbiedt. Maar dan is er een probleem. Er zijn drie hoofdsoorten van afvalscheiders: mensen die zelfs een theezakje in drieën aanbieden bij papier, metaal en groenteafval, mensen die eigenlijk niet weten wat ze doen en met de beste bedoelingen er een zootje van maken en mensen die structureel alles bij het restafval dumpen. Veruit de grootste groep is de middelste groep. Zonder zich te verdiepen welk afval waar moet worden afgevoerd, doet men dit op gevoel. Met een toch wel complex afvallozingsprogramma is dat ook wel enigszins te begrijpen, maar het gevolg is dat dit sorteren niet goed gebeurt. Het afval zal moeten worden nagesorteerd.
De afvalverwerkende bedrijven doen dit en beweren inmiddels dat ze met nieuwe technieken beter afval kunnen sorteren dan de achteloze burger. Waarom vraag je het dan aan de burger? Eigenlijk dus alleen om mensen bewust te maken dat we zorg moeten dragen voor het milieu. Dat dit fout gaat wordt blijkbaar achteraf gecorrigeerd, lijkt het erop.
Tot de dag, vorige week dat een PMD-vuilniszak achter bleef voor onze deur toen de ophaaldienst was geweest. Voorzien van een grote rode sticker met de mededeling ‘verkeerd afval’ en een verwijzing naar een website. Grappig is dat er op de website niet staat wat je wel mag afvoeren in de PMD- zak. Dus wat heeft de straatbewoner met deze zak PMD nu dus feitelijk verkeerd gedaan? Op andere plekken op het internet zijn overigens wel goede overzichten te vinden, hoe je moet scheiden. Ik was zeker niet de dader, want ik had geen PMD-zak aangeboden die week. De zak moet wel van de straat af, anders is deze binnen no time door dieren opengescheurd. Dus op de buurtapp een melding gemaakt dat deze zak is achtergebleven met de betreffende mededeling. De dader ligt uiteraard op het kerkhof, maar één van de buurvrouwen was toch zo lief om de zak in haar restafvalcontainer af te laten voeren. Ze gaf wel aan dat de zak zeker niet van haar was.
De vuilnis wordt voor onze deur verzameld en van daaruit opgehaald. Daar heb ik al niet om gevraagd, maar iemand moet het doen. En als er dan iets misgaat, ben ik blijkbaar dus degene die het op moet lossen. Niemand anders heeft er namelijk last van. Als ik niet zo’n lieve buurvrouw had, was het erop neergekomen dat ik de zak in mijn restafvalcontainer had moeten stoppen, want wie anders? Degene die het probleem veroorzaakt heeft, is zich waarschijnlijk niet eens bewust van zijn burgerlijk vergrijp. En wat lost de vuilnisophaaldienst ermee op om zo’n zak niet mee te nemen, als de feitelijke dader onbewust blijft van zijn handelen?
Wellicht toch maar eens onderzoeken of die grootsprekende afvalvernietigers gelijk hebben met hun bewering dat ze veel beter afval kunnen scheiden, dan wij burgers. Dat zou ook veel werk en ruimte schelen. Waar wachten we nog op?