Column Jessica Groothart: 'Stoofperen met twee recepten'

16 sep , 13:45 Columns
peren16091

Aangezien er van stoofperen vooral genoten wordt in de winter, in het bijzonder met de kerstdagen wanneer ze feestelijk geserveerd worden, wordt er soms door mensen gedacht dat de peertjes eind december nog aan de boom hangen. Zelf heb ik eens ervaren dat ik iemand in september mijn vers geplukte stoofpeertjes aanbood en dat diegene antwoordde met: “Daar vind ik het nu te warm voor, geef ze met de feestdagen maar.”

We zijn verwend geraakt doordat veel fruit -vooral door import uit het buitenland of zeer goede bewaartechnieken uit de commerciële sector- zelfs in hartje winter prima verkrijgbaar is, dat we niet meer beseffen dat veruit het meeste fruit gewoon in de zomer of vroege herfst geoogst wordt. Zo ook met mijn stoofpeertjes, die ik daarna overigens aan iemand anders heb gegeven die er wél blij mee was.

Groeiwijze
Waar een appelboom breder uitgroeit, groeien perenbomen meer verticaal. Hierdoor zijn ze ook prima geschikt voor de wat kleinere tuin, waarbij je kunt kiezen voor hoogstam-, halfstam-, laagstamboom of een leiboom. Hij bloeit met witte bloemetjes in de maanden april en mei en zorgt zo al vroeg in het seizoen voor voeding voor bestuivers.

peren16092

Veruit de meest populaire stoofperensoort in Nederland is de Gieser Wildeman. Een leuk historisch feitje...dit ras is door meneer Wildeman uit Gorinchem gekweekt en rond het jaar 1850 op de markt gebracht. Het is dus oer Nederlands!

Stoofperen krijgen hun roze of bruine kleur door erg lang koken. Echter, kort koken geeft weliswaar niet deze kleur, de smaak doet er niet voor onder (en scheelt je in bereidingskosten). Zelf eet ik mijn stoofperen meestal zonder al te veel poespas. Hieronder vind je daarom twee recepten; één stoofpeerrecept zoals je dat (ongeveer) gewend bent. Dat is lekker, helemaal niets mis mee en bovendien lekker feestelijk om op speciale momenten mee uit te pakken. Maar je zult gaan merken dat wanneer je natuurlijker gaat eten, het tegelijkertijd ook een overkill aan smaak en suikers is. Daarom hieronder ook één stoofpeerrecept dat vraagt aan onze inmiddels verwende smaakpapillen om meer back to basics te gaan en je vooral de natuurlijke aardse smaak van de stoofpeer laat proeven. Dat is best even wennen.

Durf je het aan?

N.B.: vanaf volgende maand start ik een challenge door drie maanden lang alleen fruit van eigen bodem te eten. In mijn volgende column daarover meer!

Stoofpeertjes recept.

Voor 2 personen; elk ongeveer 3 stoofperen

De kooktijd stem je af op je eigen behoefte. Wanneer je meer van stevige stoofperen houdt, laat je de peren korter koken, wanneer je ze liever zachter wilt, kook je ze langer. Zorg er in beide gerechten voor dat de toegevoegde kruiden onder water staan ze hun smaken af kunnen geven.

Stoofperenrecept ‘de luxe’:
Geschild en gezoet

perendeluxe
  • 600 gram stoofperen
  • 250 ml rode wijn, port of druivensap (naar gelang je smaak)
  • 40 gram rietsuiker. Vervang eventueel de helft van de suiker door perensuiker, hierdoor kleuren de peren nog roder.
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 3 kruidnagels

Schil de peren met een mes of dunschiller. Naar gelang je voorkeur laat je de steeltjes eraan zitten zodat de peren hun vorm behouden, of snijd je ze in partjes. Doe alles in een pan en breng zachtjes aan de kook. Naar eigen inzicht kun je nog wat water toevoegen zodat de peertjes geheel in het vocht staan. Laat zo’n drie tot vier uur koken. Je kunt hierbij ook gebruik maken van een ‘hooimadam’ (of een moderne variant daarvan) zodat je gerecht gratis doorkookt en jij geld -en grondstoffen- bespaart. Wil je je gerecht nog feestelijker maken? Leg er dan een bolletje (vanille)ijs en een toefje slagroom naast.

Stoofperenrecept ‘zonder poespas’:
Ongeschild en ongezoet

perenpoespas
  • 600 gram stoofperen
  • 250 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 3 kruidnagels

Snijd de ongeschilde peren in partjes, zodat de smaken van de kruiden goed in de peren kunnen dringen. Doe alles in een pan en breng zachtjes aan de kook. Laat 10-15 minuten koken. Klaar.

Met groene groeten,

Jessica Groothart

jessicaklein

Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen-vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart

Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.