Japanse wijnbes en je (ware) natuur
Het is een heel klein besje, maar desalniettemin ontzettend lekker en je plukt er deze dagen nog net de laatste besjes van.
De Japanse wijnbes lijkt qua vorm op een braam, maar dan rood en veel kleiner en zoeter. Ook zijn groeivorm lijkt veel op de braam, al zijn de (volwassen) takken (dan wel stengels) rood en behaard met kleine rode stekels. Deze snelle groeier is daarmee een sierlijke, ietwat exotische verschijning in je tuin.
Hij maakt nieuwe scheuten vanuit de wortels en vermeerdert zich daarnaast door uitlopers; lange scheuten vallen verderop neer, van waaruit weer een nieuwe plant ontstaat waardoor je al snel meters Japanse wijnbes in je tuin hebt staan. Wil je dit niet, dan kun je de plant -zowel in de zon als in half schaduw- geleiden tegen een kale muur, schuur of pergola. Dit kleurt de boel lekker op en ondertussen snoep jij van de heerlijke besjes.
Rond de maanden mei en juni bloeit de Japanse wijnbes met kleine witte bloemetjes, waar bijen en hommels zich smakelijk aan tegoed doen. Dat is iets waar ik van geniet, want samenwerken met de natuur -en dus wederkerigheid met haar creëren- is nu eenmaal iets dat ik ontzettend graag doe. Ik kan me er daarom over verbazen hoeveel (onbewuste) afkeer of ronduit haat mensen soms kunnen voelen richting de natuur. Het moet en zal kapot, lijkt het soms wel. Deze weerstand maakt mijn werk zeker niet altijd gemakkelijk. Toch denk ik dat het belangrijk is om te blijven benoemen hoe belangrijk het is om weer te leren contact te maken en samen te werken met die natuur. Want dat zijn we als mensen kwijtgeraakt. En al staan wij hier meestal niet bij stil, wij zelf zijn óók natuur.
Samenwerken met de natuur en wederkerigheid creëren door ook iets voor haar terug te doen, brengt je dichter bij je eigen (ware) natuur. Dat kan al beginnen door gewoon een plantje te planten waar zowel jij als de natuur van kunnen genieten.
Hoe simpel kan het leven zijn?
Voordat je verder leest naar het Japanse wijnbes receptje, pluk alvast wat bramen -liefst uit eigen tuin natuurlijk- en vries ze in. Eind van het jaar heb ik een leuk bramenrecept voor je om het jaar feestelijk mee af te sluiten!
Vruchtensalade met Japanse wijnbes
De Japanse wijnbes laat zich goed combineren met seizoensvruchten zoals blauwe bes, zwarte bes en framboos. Voor dit recept heb ik gekozen voor bramen en druiven. Meng de Japanse wijnbes met de andere vruchtjes en je hebt een heerlijk zomerse vruchtensalade.
Met groene groeten,
Jessica Groothart
Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart
Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.