Column Jessica Groothart: 'Ja, Ja, Yacon!'

17 jun , 11:48 Columns
hommel
Hommel op yaconbloem

Ja, Ja, Yacon!

Yacon is nog een onbekend gewas, maar ik vind het een toppertje en vertel je graag waarom… Normaliter schrijf ik in mijn columns over permacultuurplanten, oftewel vaste eetbare planten die je niet jaarlijks hoeft op te kweken. Omdat yacon niet tegen (stevige) vorst kan, moet hij ieder jaar opnieuw gekweekt worden. Toch wil ik voor yacon een uitzondering maken en het onder je aandacht brengen.

Oorspronkelijk werd yacon -ook wel appelwortel genoemd- gekweekt tijdens de Incatijd in het Andesgebergte in Peru. Ook al groeit dit knolgewas in de bergen erg goed, tijdens mijn vroegere reizen in het Ecuadoriaanse Amazoneregenwoud zag ik dat het ook daar door de lokale bevolking met succes werd geteeld. Hij doet het dus goed in diverse (warme) omstandigheden. En wat wil nu het geval? Hij groeit ook goed in Nederland! De plant wordt zo’n anderhalf tot twee meter hoog en heeft ook in de breedte ruimte nodig. Hij heeft grote bladeren en kleine oranje bloemetjes, die tot in de herfst bloeien en waar de bijen dol op zijn. Door het aanplanten van yacon rek je dus het bijenseizoen op en doe je ook de bijen een plezier.

yacon

Yaconplant
De plant heeft twee soorten knollen: de kleine broedknollen en de grotere eetbare fruitknollen. De broedknollen zijn niet eetbaar, maar bewaar je om het jaar erna aan te planten. De eetbare knollen zijn rijp vanaf het moment dat in de herfst de bovengrondse plant afsterft. Deze knollen zijn meteen eetbaar, maar worden zoeter als je ze eerst een dag in de zon legt of op kamertemperatuur laat narijpen. Ik vind de smaak nog het meest neigen naar een frisse rauwkostachtige appelsmaak. Van de knollen die ik afgelopen herfst uit mijn tuin heb gehaald, eet ik nu nog. Goed bewaren doet wonderen en zo heb je lange tijd fruit van eigen bodem.

Er is nog veel meer te vertellen over deze kanjerplant. Hoe bewaar je bijvoorbeeld de knollen en waarom is Yacon nu eigenlijk zo gezond? Luister naar mijn radiorubriek en je bent op de hoogte!

Recept voor een gezonde darmflora
Yacon bevat inuline. Dit is een vezelsoort die een goede uitwerking op de darmflora heeft aangezien het de goede bacteriën in je darmen voedt en zo je darmflora gezond houdt. Als je daarbij ook nog bijvoorbeeld een glas (zelfgemaakte) waterkefir of melkkefir neemt, voeg je daarmee meteen ook goede bacteriën aan je darmen toe. Door de vezels in de yaconknollen geef je deze bacteriën meteen een voedzame maaltijd en gedijen ze goed. Zo sla je twee vliegen in één klap en eet (en drink) je je darmen gezond.

Ja, ja, Yacon en: proost!

yacon2
Yaconknol met melkkefir en waterkefirdrank

Met groene groeten,

Jessica Groothart

Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.

jessica1