Column Jessica Groothart: 'Fruitvitamientjes!'

18 nov , 12:00 Columns
jessica18113
Stoofperen in de droogoven

Fruitchallenge: ruilen, inmaken en drogen

Droogappeltjes met kaneel
Zoals je vorige keer hebt kunnen lezen volg ik van 1 oktober tot 1 januari een fruitchallenge, waarbij ik eet zoals ik normaal gesproken doe, maar voor wat betreft het fruit alleen lokaal fruit neem. Uiteraard kun je ook bij je lokale buurtwinkel je inkopen hiervoor doen, maar in mijn geval betekent dit fruit uit eigen tuin of fruit dat ik ruil met anderen. Dat ruilen zorgt voor een fijn mens-tot-mens contact en daar geniet ik van. Zo ga ik niet alleen een beetje terug in de tijd door lokaal te eten en fruit in te maken, maar door de combinatie met het ruilen lijkt het wel alsof ik in een tijdcapsule naar vroeger tijden ben gestapt. Dat is toch even anders dan afrekenen bij een kille zelfscankassa.

Omdat ik niet zeker wist of ik aan het aantal kilo’s verse appels en peren die ik opsloeg en aan het winterfruit dat rond december rijp zou zijn genoeg zou hebben, maakte ik me daar een beetje zorgen over. Daarom vroor ik fruit in en heb ik meer dan gebruikelijk fruit ingemaakt en er gelei, jam, moes, of fruit op siroop van gemaakt. Voor een enkel potje vind ik dat leuk om te doen, maar ik moet je bekennen, dat ik er toch opeens minder plezier in heb als die hoeveelheid ineens een stuk meer 'moet' zijn, zoals nu. Ook ben ik -doordat ik van voedselparkvrijwilliger Yvonne haar droogoven mocht lenen- voor het eerst fruit gaan drogen. Lekker hoor, zo’n gedroogd appeltje. Daarover in onderstaand recept meer.

Al met al ben ik nu ruim anderhalve maand onderweg en het gaat verbazingwekkend goed. Ondanks de warme nazomer en mijn opslagplek die hierdoor niet ideaal was, heb ik zelfs nog onaangeraakte verse appels, stoofperen en kweeperen die nog prima te eten zijn. Daarnaast gaf mijn vijgenstruik een flinke tweede oogst, heerlijk. En de extra voorraad aan bevroren en ingemaakt fruit? Die heb ik niet eens aan hoeven raken. Hoera! Of juich ik dan te vroeg? Want het is natuurlijk nog geen december en juist in hartje winter moet de echte uitdaging nog moet komen.

Wil je meer weten over de fruitchallenge, het ruilen, bewaren en verwerken van al het fruit? Mijn radiorubriek is er vanaf vanochtend weer! Verder naar beneden vind je daarover meer informatie. Uiteraard hierover volgende maand ook weer meer in mijn column.

jessica18113
Stoofperen in de droogoven

Recept voor fruitvitamientjes uit de (droog)oven

Neem enkele appels (of ander fruit) en snijd deze in dunne gelijkmatige schijfjes van enkele millimeters. Wanneer je niet wilt dat je fruit ietwat verkleurt, kun je er citroensap overheen sprenkelen. Omdat ik dit overbodig vind, doe ik dat zelf niet. Wel kun je voor een warme wintersmaak, variëren door kaneel over je appels te strooien. Wil je er een meer suikerrijke, nog zoetere snack van maken, dan kun je de schijfjes zowel voordat je ze je ze droogt of erna dippen in suiker.

Heb je geen droogoven, dan kun je ook prima de reguliere oven gebruiken met een temperatuur tussen de 50 graden en 70 graden. Draai het fruit zo nu en dan om, of misschien makkelijker: schuif de schijfjes op een grotere prikker en draai deze zo nu en dan om. Zet de ovendeur op een kiertje voor luchtcirculatie. Over het algemeen geldt dat hoe vochtiger het fruit is dat je wilt drogen, hoe langer het in je oven moet. Wil je het fruit als het klaar is langer kunnen bewaren? Kies dan voor zekerheid en zet het bijvoorbeeld tien uur in de oven en laat het afkoelen voordat je het opslaat. Het is dan wel een jaar houdbaar. Wil je het korter drogen omdat je het fruit op korte termijn wilt eten of wil je gewoon experimenteren met een kortere droogtijd? Be my guest en vergeet vooral niet om mij te informeren over het resultaat!

Met groene groeten,

Jessica Groothart

jessica18113
Stoofperen in droogoven

Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart

Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.