Nog niet iedereen is ermee bekend, maar wist u dat sommige bloemen eetbaar zijn?Niet alle eetbare bloemen zijn ook lekker. Maar, de bloemetjes van het gevlekt longkruid zijn dat wel! Ze zijn zoet en erg decoratief; een salade of kruidenboter kleurt er mooi van op.
Ook voor je tuin is dit kleine, bodembedekkende plantje een lust voor het oog. Al vroeg in het seizoen -zo vanaf de maand maart- wanneer alles nog kaal is, bloeit het gevlekt longkruid al met kleine paarse en roze bloemetjes, wat de belofte van de lente met zich meebrengt. Ze vrolijken zo de boel lekker op. Het wordt hooguit dertig centimeter groot en heeft een prachtig zilverwit gevlekt blad, al bestaan er ook soorten zonder vlekken op het blad. Longkruid heeft een lange bloeitijd die tot in de maand mei duurt en doet het goed in de schaduw tot halfschaduw. Dus wil je de donkere plekjes in je tuin opvrolijken, zet er dan vooral longkruid neer. Daarnaast doe je ook de bijen -en dan met name wilde bijen en hommels- hiermee een plezier, want zij komen graag eten van de bloemetjes en vinden zo al vroeg in het seizoen hun voeding.
De botanische naam van longkruid is Pulmonaria officinales. Dit stamt af van het Latijnse woord pulmo, wat long betekent. Het verwijst naar het historische gebruik bij de genezing van longkwalen. Ook nu nog vermelden bronnen dat het een goede werking zou hebben op de longen, maar omdat daar tot nu toe niets van is bewezen, ben ik daar zelf terughoudend mee. In het verleden heb ik namelijk veel van dit soort onofficiële medische adviezen over planten uitgeprobeerd, vaak zonder resultaat. Wel ben ik nog meer fan geworden van een aantal planten waarvan het gezondheidsaspect wetenschappelijk is bewezen èn daarnaast door mensen als jij en ik met goed resultaat is uitgeprobeerd. Als jij juist wel goede medicinale ervaringen met longkruid hebt, dan hoor ik dat graag. Tot die tijd richt ik me echter op de eetbare toepassing voor mens en dier van dit geweldige plantje en geef ik je in onderstaand ‘vrolijke kruidenboterrecept’ daar dan ook een lekker voorbeeld van.
Recept voor vrolijke kruidenboter
De basis voor de kruidenboter kun je op diverse manieren maken:
Meng dit vervolgens met verse bieslook, peterselie en longkruidbloemetjes. Deze zijn overigens allemaal te plukken op de rechtse kleine permacultuur grondwal in voedselpark de Groene Long. Let op…het meeste longkruid in het voedselpark heeft geen gevlekte bladeren. Strooi ter decoratie nog wat longkruidbloemetjes over de kruidenboter, zodat het een vrolijke, kleurige boel wordt.
Bloem smakelijk!
Met groene groeten,
Jessica Groothart
Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur.
Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart
Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.