Column Jessica Groothart: 'BramenProost!'

16 dec , 21:25 Columns
jessica16121

Proosten met bramenglühwein

Het jaar zit er alweer bijna op, een mooie gelegenheid om terug te kijken op mijn fruitchallenge van de afgelopen tijd. Zoals je misschien weet eet ik vanaf 1 oktober tot 1 januari fruit alleen van lokale bodem. Het liefst vers, maar ingevroren, ingemaakt en gedroogd geven meer mogelijkheden om vitaminerijk de winter gezond door te komen. Ik was er vooraf een beetje ongerust over of ik de challenge wel zou gaan halen. Echter, het lijkt erop dat ik zelfs met het verse fruit gewoon vooruit kan en dat ik al het ingemaakte en gedroogde fruit niet eens nodig heb!

Het is leerzaam geweest om hiermee te experimenteren. Zo ging het bijvoorbeeld mis met appels die bevroren tegen de wand van mijn koelkast geplakt zaten en ook het te kort gedroogde fruit beschimmelde al snel. Ai! Maar toch gaat het erg goed. Op dit moment smul ik nog steeds van goed bewaarde stoofperen, verse mispels, yaconknollen en de laatste appels en vijgen.

Door de challenge ben ik mijn eten meer gaan waarderen. Als je met het seizoen mee eet, word je bewust van wat er nu te eten is. Ook heb ik genoten van het ruilen van oogst met anderen. Hierdoor werd mijn fruitaanbod niet alleen diverser, ik vond het ouderwets gezellig. Wel stond ik ervan versteld hoe weinig mensen begrijpen wat het nu eigenlijk inhoudt, fruit eten van eigen bodem in de winter. Opmerkingen als: ‘o dan sla je dus je bananen of mandarijnen voor langere tijd in’ waren eerder regel dan uitzondering, maar omdat bananen en mandarijnen nu eenmaal niet groeien in Nederland, bevestigt dit maar weer eens hoe ver we van de natuur en ons eten verwijderd zijn.

Het lijkt erop dat ik mijn challenge ga halen. Helemaal zeker weet ik dit natuurlijk pas op 1 januari en zal hierover op mijn socials berichten. Na een winterstop is mijn nieuwe column op dinsdag 21 april weer hier te lezen. Om zowel het jaar als mijn fruitchallenge af te toppen trakteer ik je hieronder op een ‘bramenwijn’ recept.

De afgelopen periode heeft me nog dichter bij mijn eten en weer dichter naar de natuur gebracht. Ik raad het iedereen aan om het ook eens te proberen. Ik wens je zalige kerstdagen en een gelukkig, groen 2026 waar ook jij dichter bij de natuur staat.

(Bramen)Proost!

Non alcoholische bramen’glühwein’

Wist je dat glühwein zonder alcohol ook erg lekker is? Dit kun je uiteraard ook maken met druiven, maar bramen geven een stevige, volle smaak aan de wijn. In een eerdere column vroeg ik je al om wat geplukte bramen in te vriezen, zodat we deze nu kunnen gebruiken. Uiteraard kun je ook ingevroren bramen uit de winkel gebruiken. Je kunt reguliere suiker gebruiken, maar zelf vind ik het lekker om ook een beetje geleisuiker te gebruiken. Daar wordt de ‘wijn’ wat dikker en voller van.

In voedselpark de Groene Long zijn overigens onlangs opnieuw bramenplanten aangeplant, waardoor je vanaf aankomende zomer de eerste bramen in het park kunt plukken.

Recept voor twee glazen/mokken

  • 300 gram bramen
  • 40-60 gram suiker (naar gelang je smaak), in combinatie met wat geleisuiker.
  • 750 ml water.
  • 2 kruidnagels
  • 1⁄2 stokje kaneel.
bevrorenbramen
De in de zomer geplukte bramen zijn prima in te vriezen om later te gebruiken

Breng de bramen en het water aan de kook, tot de bramen zacht worden. Zeef de bramen, duw met een grote lepel het laatste vocht eruit. De overgebleven bramen kun je overigens met wat suiker erdoor nog lekker opeten, warme bramen zijn heerlijk. Breng het sap opnieuw aan de kook en voeg de kruiden en de suiker toe. Laat 10 minuten doorkoken op de laagste stand, waarna je de bramenwijn vervolgens overgiet in feestelijke glazen.

Met groene groeten,

jessica18113

Jessica Groothart

Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart

Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.