Column Jessica Groothart: Al het goede van de lente!

20 mei , 11:15 Columns
rabarber2
Pixabay/ulleo

Rabarber met aardbeien

Rabarber, sommige mensen trekken al een zuur gezicht bij het woord alleen. Anderen zijn er dol op. Maar wist je dat dit stengelgewas vele toepassingen heeft, zodat er voor ieder wat wils is?

Groente of fruit?
Hoewel rabarber meestal in zoete gerechten wordt verwerkt, is het een groente. Ook nog eens een gezonde groente! Dankzij de vele vezels is rabarber goed voor een gezonde spijsvertering. Rabarber is caloriearm, bevat vitamine K en is rijk aan mineralen zoals calcium, kalium en mangaan. Ook zit het vol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

(Moes)tuinplant
Rabarberplanten nemen een ruime vierkante meter plek in, houden van een slokje water en een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. De roodstelige rabarberplanten zijn niet alleen zoeter dan de groenstelige, ze fleuren door hun kleur ook nog eens je tuin op. Daarnaast zorgen ze al vroeg in het (moes)tuinseizoen voor voeding uit eigen tuin. Zo eet je met het seizoen mee, zonder dat je jaar na jaar hoeft in te zaaien. Het enige dat je doet is deze vaste plant aanplanten, wachten tot hij groot genoeg is en: oogsten! Gemak dient de mens, toch?

Oogsten
In voedselpark de Groene Long vind je rabarber bij de grote permacultuur grondwal. Let er bij het oogsten op dat je de stelen niet lostrekt of afsnijdt. Dan kan het resterende gedeelte namelijk gaan rotten en zelfs de gehele plant aantasten. Je oogst de stelen door vanuit het begin van de steel een draaiende beweging te maken zodat de steel in zijn geheel loslaat. Oogst ze van april tot (ongeveer) 21 juni. Vanaf dan wordt namelijk de plant steeds zuurder doordat het oxaalzuur in de plant toeneemt. Langdurig te veel oxaalzuur is niet goed voor je gezondheid. Rabarber is ook te plukken in voedselpark de Groene Long. Wil je meer uitleg over al het eetbare lekkers in het park? Jessica geeft er rondleidingen:

Rabarber is ook te plukken in voedselpark de Groene Long. Wil je meer uitleg over al het eetbare lekkers in het park? Jessica geeft er rondleidingen: Een kijkje in voedselbos of voedselpark

Toepassing
Gebruik rabarber in bijvoorbeeld desserts, taart, compote, salades of maak er sap van. Het is ook lekker in combinatie met aardbeien, die nu ook rijp zijn. Daarom maakte ik er onderstaande rabarber-aardbeienjam van. Dat is misschien nog wel een uitdaging wanneer ik dit voor mijn aankomende radiorubriek aan presentator Eric Dankers laat proeven. Ik heb sterk het vermoeden dat deze zoetekauw absoluut niet van rabarber houdt. Ai! Dus, ik ben benieuwd naar zijn reactie…

Rabarber met aardbeien en bosaardbeien             Rabarber-aardbeienjam
Rabarber met aardbeien en bosaardbeien             Rabarber-aardbeienjam

Recept Rabarber-aardbeienjam
Voor ongeveer 2 potten jam

Benodigdheden:

  • 375 gram rabarber (voedselpark: onderaan de grote permacultuur grondwal)
  • 250 gram (bos)aardbeien (voedselpark: grote en kleine permacultuur grondwal)
  • 1 theelepel citroensap
  • 250 gram halfzoete geleisuiker (2:1) of 500 gram volzoete geleisuiker (1:1)
  • 2 eetlepels water
  • 2 tot 3 schone (jam)potten.

Je hoeft rabarber niet te schillen. Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter. Snijd de aardbeien in twee tot vier parten. Kleine (bos)aardbeien kun je heel laten, dat geeft een leuk effect. Doe het water, het citroensap, de aardbeien en de rabarber in een pan en breng het al roerende aan de kook, tot de rabarber in stukjes uiteen valt. Voeg dan naar smaak de geleisuiker toe: persoonlijk vind ik halfzoete geleisuiker zoet genoeg. Grote zoetekauwen onder ons kunnen ook kiezen voor volzoete (normale) geleisuiker. De jam wordt dan wel echt mierzoet.

Verhit de potten eerst in heet water. Schep vervolgens de jam erin, draai het deksel er stevig op en zet de potten op zijn kop. Na ongeveer vijf minuten draai je de potten weer om. Het kan zijn dan je dat een ‘plop’ hoort, doordat de pot vacuüm trekt. De jam blijft zeker een jaar houdbaar.

Rabarber-smullen maar!

Met groene groeten,
Jessica Groothart

Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.

jessica1